Menu Zavřít

PROBUZENÁ NADĚJE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Škoda Plzeň

Agonie plzeňské Škody se patrně chýlí ke konci. Jednání šéfů tří největších věřitelských bank vedlo k dohodě o způsobu řešení finanční restrukturalizace firmy, kterou navrhnou menším věřitelům. Podle informací týdeníku EURO dostane Lubomír Soud ek nabídku na odkup svých akcií.

Na tajné schůzce se ve čtvrtek minulý týden sešli šéfové tří bank, Kamil Ziegler za Konsolidační banku, Jan Kollert z Komerční banky a Jan Klacek z IPB. Předmětem jednání byl návrh dohody o společném postupu při záchraně Škody Plzeň. Z míněné tři banky mají vůči podniku rozhodující podíl pohledávek. Celkové škodovácké závazky, bez započtení dluhů Tatry a Liazu, přesahují devět miliard korun. Na tři zmíněné peněžní ústavy z toho připadá více než šest miliard korun.

Dohoda by měla být základem pro jednání s dalšími věřiteli, kteří se mohou buď k dohodě připojit, nebo jednat o odprodeji svých pohledávek. To výrazně přibližuje možnost uzavření dohody o nesnižování úvěrové angažovanosti, takzvané standstill agreement.

Definitivně tak byla odmítnuta představa o vytvoření Sdružení akcionářů a věřitelů, na jehož jmění by se podílely věřitelské banky i majitelé firmy podle míry své angažovanosti v podniku a stupně zajištění svých pohledávek. Sdru žení pak mělo kontrolovat podnik a připravovat jeho jednotlivé části na odprodej.

Cílem zvoleného řešení je prolomit současnou zablokovanou situaci, kdy se jednotliví věřitelé snaží předbíhat ve frontě a vyzobávat z podniku zajímavé části. Problémem je především křížové ručení jednotlivých škodováckých podniků za závazky sesterských firem. Rozpletení těchto vztahů je při současné legislativě a velkém množství věřitelů prakticky nemožné.

Podle zdrojů týdeníku EURO bude drobným věřitelům nabídnut odkup pohledávek zhruba za třicet procent nominální hodnoty. To je podstatně více, než kolik by mohli získat i při dobře vedeném konkursu. Výtěžnost konkursního řízení odhadují experti na d eset procent.

Na nedávné návštěvě premiér Miloš Zeman nabídl státní garance v případě, že se věřitelé dohodnou. Pokud by vyšel záměr tří velkých bank, tak by slíbená garance mohla pokrýt právě vyrovnání s ostatními věřiteli. Pro stát by to znamenalo zhruba jednu miliardu korun.

Samostatnou kapitolou je převzetí kontroly nad podnikem. Zde by mělo být uplatněno schéma známé z ČKD Dopravních systémů. Konsolidační banka by mohla odkoupit od Lubomíra Soudka jeho zhruba 28 procent akcií. Z výnosu by se tak mohly uhradit po hledávky, kvůli nimž na něj vedení koncernu podalo před časem trestní oznámení. Trestní řízení se sice v takovém případě nemůže zastavit, protože takový postup odporuje zákonu, nicméně může podstatným způsobem ovlivnit jeho výsledek.

Právě převzetí kontroly nad podnikem bylo dosud velkým problémem, protože Soudek odmítal všechny návrhy a hrozil, že zbaví věřitele, kteří jsou zároveň menšinovými akcionáři, klíčových pozic ve statutárních orgánech. Pak by mohla následovat pouze k onkursní cesta, při níž by banky tratily značné částky. Spor vyvrcholil tím, že vedení Škody podalo na Soudka trestní oznámení na základě právního auditu, který viní bývalého šéfa podniku z neprůhledného odčerpávání peněz z firmy. Zástupci věři telů se po tomto kroku na současného generálního ředitele Jiřího Hlavicu hodně zlobili, protože zhatil naději na dohodu po dobrém. Jenže ten se logicky bránil argumentem, že pokud by oznámení policii nepodal, nesl by sám část odpovědnosti.

MMF24

Neklid kolem škodováckého vedení vedl ke zvažování personálních změn, kdy měl Hlavicu nahradit mladičký šéf Janky Radotín Roman. Nyní se zdá, že úvahy o podobných změnách padly a současné vedení ještě nějaký čas vydrží.

Pokud by záměr věřitelů vyšel, mohla by již v létě začít skutečná restrukturalizace firmy a začaly by se rozprodávat jednotlivé závody. Podle zdrojů z bank je zájemců dostatek, řada provozů se tak může stát součástí významných nadnárodníc h firem, což by zaručilo odbyt výrobků a s tím spojenou zaměstnanost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).