Menu Zavřít

PRODÁNO

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

AliaChem

MMF24

PRAHA – Společnost AliaChem se minulý týden přesunula pod křídla holdingů Unipetrol a Agrofert. Zatím však není jasné, který z nich bude AliaChem fakticky řídit. Na mimořádné valné hromadě 7. listopadu si noví vlastníci prosadili dvě místa v dozorčí radě, jedno pro zástupce Unipetrolu Miroslava Kornalíka a druhé pro Dagmar Negrovou z Agrofertu.
Vlastníkem AliaChemu je společný podnik Unipetrolu a Agrofertu, firma Agrobohemie. Téměř padesát procent akcií AliaChemu získala v rámci vypořádání konkursu na Chemapol Group a za tento podíl zaplatila přes 800 milionů korun. Transakci sice musí posvětit ještě antimonopolní úřad, ale i ten předběžně s přesunem souhlasil.
AliaChem vznikl ve skupině Chemapol Group uměle před necelými dvěma lety. Obří fúze, při níž v něm sloučily čtyři původně zcela oddělené chemické firmy, měla přesvědčit úvěrující banky o probíhající restrukturalizaci, a předlužený Chemapol Group tak zachránit před bankrotem. Chemapol Group přesto do konkursu spadl, a to necelý měsíc po oficiálním založení společnosti AliaChem. Ta sice byla téměř okamžitě zařazena do vládního programu revitalizace, také na ni však bylo podáno několik návrhů na konkurs. Poslední návrh soud zamítl letos v září.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).