Menu Zavřít

Prodej aktiv ČEZ prošetří bulharská parlamentní komise

14. 3. 2018
Autor: Jan Rasch/Euro

Bulharský parlament vytvořil komisi, která se má zabývat plánovaným prodejem bulharských aktiv společnosti ČEZ. Patnáctičlenná komise má pracovat jeden měsíc a budou v ní zastoupeni poslanci všech parlamentních stran.

„Máme o té dohodě pochybnosti. A nemůžeme být lhostejní k tomu, co se děje ve strategickém odvětví, jakým je energetika,“ komentoval vznik komise Dragomir Stojnev z Bulharské socialistické strany (BSP). Ta návrh i předložila. Šéf BSP Željo Bojčev byl zvolen předsedou komise. Informovala o tom dnes bulharská tisková agentura BTA

Vznik parlamentní komise iniciovali socialisté poté, co plánovaný prodej bulharských aktiv společnosti ČEZ vyvolal v Bulharsku bouřlivé reakce. Bulhaři dokonce vyšli do ulic a požadovali demisi vlády.

ČEZ v únoru podepsal smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv místní firmě Inercom, což vzbudilo pochybnosti, zda tak malý podnik je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu.


Čtěte komentář Pavla Párala: Práskač v Sofii

 Páral


Bulharský premiér Bojko Borisov se proto setkal s majitelkou Inercomu Ginkou Varbakovovou a hovořil s ní o možném postoupení kontrolního balíku akcií státu. Pokud by ale bulharský stát získal část akcií, mohlo by to způsobit potíže v souvislosti s arbitráží, kterou ČEZ proti Bulharsku vede od roku 2016, napsala agentura BTA.

Podle sdělení mluvčí ČEZ Alice Horákové z minulého týdne se firmy ČEZ a Inercom dohodly, že obě strany zpracují komplexní analýzy všech variant a dopadů případného vstupu bulharského státu do transakce.

ČEZ si do smlouvy s Inercomem mimo jiné prosadil, že pět let po podpisu smlouvy nesmí nový vlastník bulharská aktiva bez souhlasu ČEZ prodat.

Prodejní cena není oficiálně známa. Bulharská média píší, že cena činí 342,5 milionu eur (8,7 miliardy korun), uvedla BTA.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Nevýhodné, netransparentní a podivné. ČEZ by měl vysvětlit prodej majetku v Bulharsku, míní Babiš

Odchod ČEZ z Bulharska stál místo tamní ministryni Petkovovou

Vydírá mě konkurence, tvrdí majitelka Inercomu po koupi bulharského ČEZ

ČEZ se zbavil Citela, svůj 48procentní podíl prodal Eltodu

Zakázka za 300 milionů. ČEZ ESCO bude údržbářem opavské Tevy

ČEZ uspěl ve sporu s Lesy ČR o poškozené stromy

Elektrárna Chvaletice


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).