Menu Zavřít

PRODI HLADCE ZVOLEN

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie

Bývalý italský premiér Romano Prodi (59) byl minulou středu zvolen Evropským parlamentem novým předsedou Evropské komise. Poslanci tím potvrdili jeho nominaci z mimořádného berlínského summitu Evropské unie z března.

Prodiho kandidaturu podpořila podle očekávání drtivá většina členů europarlamentu - 392 z 505 přítomných. Jako představitel levého středu, sociálně orientovaný liberál s jasným křesťanským zázemím, je italský „profesor přijatelný prakticky pr o všechny politické směry zastoupené v Evropském parlamentu.

ebf - tip - debata

Prodi vystřídá v čele exekutivy EU Jacquese Santera donuceného v půli března spolu s celým devatenáctičlenným kolegiem komise podat demisi. Důvodem byly výsledky zprávy výboru nezávislých expertů, která konstatovala řadu nedostatků v ;řízení a hospodaření.

Romano Prodi se vyznamenal jako po dlouhé době první respektovaný italský premiér. Dosáhl totiž vstupu Itálie do Měnové a hospodářské unie v době, kdy překračovala maastrichtská kritéria a kdy jí nikdo nedával šance vstoupit do EMU mezi prvními.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).