Menu Zavřít

PRODI SE BOJÍ DŮCHODCŮ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie

Krize důchodových systémů straší stále více politiků. K těm, kteří o potížích se stárnoucí generací hovoří veřejně, se minulý týden přidal i šéf Evropské komise Romano Prodi. Varoval zástupce vlád, že současné důchodové zabezpečení v 21. století nemůže přežít.

Stárnutí Evropy potvrzují nedávno zveřejněná data statistického úřadu Evropské unie Eurostat. Podle jeho prognózy dosáhne v roce 2010 růst absolutního počtu lidí starších 56 let v zemích EU dokonce dvojnásobku oproti roku 1960. Před čtyřiceti lety šlo o 34 milionů osob, na konci prvního desetiletí nového milénia má jít o 69 milionů. Celková populace se přitom zvýší jen z 315 na 385 milionů osob. V roce 1960 dosahovali důchodci 10,8 procenta z populace v zemích nynější unie, v roce 2010 to bude 17,9 procenta. Trend, kdy jednoho důchodce musí uživit stále méně lidí v produktivním věku, se tak bude nadále prohlubovat.

CIF24

Dnes země unie platí na důchody čtyři až šest procent HDP (Irsko, Velká Británie, Nizozemsko), jedenáct procent (Německo, Francie) či dvanáct až třináct procent (Švédsko, Itálie). Za dvacet let by to mohlo být až patnáct procent (Itálie, Finsko, Švédsko ), a za dalších dvacet let dokonce 19 procent (Německo, Finsko), respektive 21 procent (Itálie).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).