Menu Zavřít

Produkce oceli v Číně stoupla na nový rekord. Poptávka však stagnuje

15. 5. 2017
Autor: Archiv Euro

Produkce oceli v Číně stoupla v dubnu meziročně o 4,9 procenta na rekordních 72,78 milionu tun. Údaje, které zveřejnil čínský statistický úřad, vyvolávají obavy z růstu nadbytku oceli na trhu, protože se současně podařilo splnit velkou část letošního plánovaného snížení kapacity produkce. Čína je největším světovým producentem oceli.

V dubnu ocelárny překonaly předchozí rekord z března, který činil 72 milionů tun. Ocelárny zvyšují produkci, protože se snaží co nejvíce vydělat na růstu cen. Poptávka po oceli však stagnuje.

Od počátku letošního roku čínské ocelárny vyrobily 273,9 milionu tun oceli. To je o 4,6 procenta více než ve stejném období loni.

Mluvčí statistického úřadu po zveřejnění údajů uvedl, že země již splnila 63,4 procenta z letošních plánovaných škrtů produkce oceli a 46 procent z plánovaného snížení těžby uhlí, napsala agentura Reuters.

Kvůli produkci oceli v Číně již delší dobu panuje napětí mezi Čínou a USA a Evropou. Firmy z USA i z Evropy tvrdí, že Čína deformuje světové ceny, protože kvůli zpomalování poptávky na domácím trhu se snaží prodat svou nadprodukci v zahraničí za dumpingové ceny. Čína tato obvinění odmítá a tvrdí, že čínské ocelárny jsou efektivnější a mají mnohem nižší náklady než jejich zahraniční konkurenti.

ebf - tip - debata

Nicméně Peking loni slíbil, že v příštích pěti letech sníží roční kapacitu výroby oceli o 100 až 150 milionů tun. Současně však oznámil, že bude pokračovat s plánem daňových slev pro ocelárny, aby podpořil restrukturalizaci sektoru. Více než polovina velkých oceláren v Číně byla předloni ztrátová.

Dále čtěte:

Ocelová města v ohrožení: vyžene Brusel těžký průmysl z Evropy?

ArcelorMittal zdvojnásobil čtvrtletní zisk na 54 miliard

Čínská vláda má obavy z masové nezaměstnanosti


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).