Menu Zavřít

Profesia: V krizi stoupl podíl pracovních úvazků na živnost

12. 4. 2011
Autor: profit

V roce 2010 se na pracovním portálu Profesia.cz projevil růst nabídek práce na živnost. Počet nabídek na plný pracovní úvazek v loňském roce meziročně mírně klesl.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2010 jsme na pracovním portálu Profesia.cz zaznamenali pozitivní vývoj. Nejvýrazněji se v loňském roce růst projevil u nabídek práce na živnost, které meziročně stouply o třetinu. Počet nabídek práce na dohodu meziročně stoupl o 16 procent. Počet nabídek na plný pracovní úvazek přitom meziročně mírně klesl.

Zdroj: Profesia.cz

Živnostníků a pracovníků na dohodu přibývá

Převážná většina nabídek práce zveřejněných přes pracovní portál Profesia.cz nabízí práci na plný pracovní úvazek. V loňském roce nabídky na plný úvazek tvořily 94 procent nabídek. Druhou nejčastější formou pracovního úvazku byla loni práce na živnost, která představovala 10 procent.

Před krizí však podíl nabídek práce na plný pracovní poměr (v průměru za rok 2008) tvořil 97 procent nabídek práce na Profesia.cz. Podíl nabídek práce na živnost zveřejněných přes pracovní portál Profesia.cz představoval v roce 2008 průměru 5 procent. Od té doby nabídky na živnost stouply na dvojnásobek a v loňském roce tak již tvořily desetinu všech zveřejněných nabídek práce.

Zdroj: Profesia.cz

MMF24

Nabídky pro živnostníky během krize utrpěly menší propad, než nabídky na plný pracovní poměr. V roce 2010 byl vývoj nabídek pro živnostníky také příznivější než u nabídek na plný úvazek. Forma živnosti umožňuje firmám flexibilněji reagovat na výkyvy na trhu práce, a proto může být pro zaměstnavatele atraktivnější,“ řekla výkonná ředitelka společnosti Profesia Ivana Molnárová.

Nárůst podílu nabídek práce jsme zaznamenali i u ostatních alternativních pracovních úvazků, tedy u nabídky práce na zkrácený úvazek a nabídky práce na dohodu. Nabídky práce na dohodu tvořily loni 5 procent všech nabídek a nabídky na zkrácený pracovní úvazek 6 procent. Před dvěma roky byl jejich podíl o jedno procento nižší, tvořily tedy 4 a 5 procent všech nabídek. Další informace o tomto tématu naleznete na webu Profesia.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).