Menu Zavřít

PROFESOR TRANSFORMÁTOR

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČKD na konci české cesty

Transformace české ekonomiky podle Václava Klause má před sebou první skutečné znárodnění. ČKD Dopravní systémy přejdou do rukou státní Konsolidační banky, budou sanovány a prodány investorovi, tak jak je ve světě zvykem. Je zjevné, že bankrot, nazývaný v Čechách eufemisticky revitalizace, je logickým důsledkem privatizační politiky Klausovy vlády a neschopnosti dnešní sociálnědemokratické vlády napáchané chyby alespoň z části napravit.

Když koncem roku 1997 Václav Klaus po takzvaném Sarajevském atentátu odešel z postu premiéra České republiky, ekonomika země se podobala automobilu, který se nezadržitelně řítí do propasti. Politik, který za dobu svého vládnutí od svých ministrů a jiných obdivovatelů dostal přezdívky jako „Osvícený , „Božský , „Nejvyšší či „Velký Narcis , se nyní tváří, že předtím, co ho z místa řidiče vyhodili, na autě nebylo ani škrábnutí. Klaus však zapomněl na to, že chování vozu neodpovídalo pravidlů m silničního provozu, ale zákonu volného pádu. Tak se v této době totiž začala chovat velká část ekonomiky. Většina velkých podniků a bank. Jinak by to ani nešlo, protože způsob privatizace, kterou Klausův kabinet sebevědomě vymyslel a bohužel i uskutečnil, neodpovídal potřebám ekonomiky vyčerpané reálným socialismem. Šlo o hybrid kuponové privatizace a privatizace takzva nou českou cestou. Odstátnění navíc uskutečňovala zkorumpovaná politická elita a státní správa.

Výsledkem jsou příběhy Poldi Kladno, Chemapol Group, Škody Plzeň, ČKD, Přerovských strojíren, ZPS Zlín a dalších. Dramatické pády se odehrávaly na pozadí krachů malých soukromých bank na straně jedné a obrovské ztráty státem kontrolovaných peněžních ústavů na druhé. Když někdejší místopředseda vlády za ODA Jan Kalvoda, který jednou přirovnal Klause k Leninovi, tento stav ještě včas označil za bankovní socialismus, sklidil více kritiky než potlesku. I další kritici okamžitě získali nálepku levičáků, kteří chtějí nastolit stav před listopadem 1989.

„Budeme potřebovat všechnu svou moudrost, rozvahu, schopnosti i rozum, abychom obstáli, abychom tuto krásnou, ale posledními desetiletími tolik poškozovanou zemi uzdravili a udělali z ní zemi normální, vyspělou, kulturní, fungující, proh lásil premiér české republiky Václav Klaus 1. ledna 1993 ve svém novoročním projevu ke vzniku ČR. O rok později prodal strojírenský gigant ČKD české agilní firmě. Věděl přitom, že ČKD potřebuje miliardový kapitál, aby zvládlo ztrátu východních trhů a našlo si nová odbytiště. Jeho vláda zvolila řešení nenormální, trochu africké, nekulturní a především nefungující.

Voliči ODS dodnes očekávají zázračné výsledky léčby Klausem. Nijak nepůsobí již všeobecně známé stanovisko zahraničních investorů, podle něhož česká privatizace byla pramálo průhledná, ještě méně korektní a rozhodně nevedla k potřebným struktu rálním změnám. Z Prahy se místo slibovaného centra finančního světa postkomunistické Evropy stal opovrhovaný otloukánek a zdejší burza může svou prestiž srovnávat více s Ukrajinou než Polskem, natož třeba s Rakouskem. Jenže tito nenap ravitelní optimisté se nedočkají. Tedy přesněji řečeno dočkají se dalších důkazů, že výsledky privatizace prováděné vládou pod vedením profesora Klause budou stát daňové poplatníky miliardy korun a odpovědné politiky hodně prošoupaných kolen na kalh otách od toho, jak budou prosit světové investory, aby vzali ČR na milost.

Na počátku letošního roku řekl v rozhovoru pro týdeník EURO blízký Klausův spolupracovník Dušan Tříska, že vláda v roce 1991 věděla, že sedmdesát procent výrobních kapacit nemá naději na přežití. Přesto tyto kapacity priva tizovala kuponově, tedy zadarmo, ale i za nemalé peníze takzvanou českou cestou. Ekonomickou prosperitu měly přinést investice na zelené louce a dynamické drobné a střední podnikání.

CIF24

Doufejme, že Tříska přestřelil. Pro investice na zelené louce totiž neudělala Klausova vláda vůbec nic. Pokusy zavést ve světě obvyklé úlevy narážely na jednoznačný odpor premiéra Transformátora. Kapitál k nám přece nelákají da ňové prázdniny, ale úžasná prestiž české transformace podepřená stabilním makroekonomickým prostředím. To bylo heslo i v době, kdy rozpočtová politika rozvracela základy oné vzývané stability.

Investice na zelené louce tedy nebyly. Nevadilo. Byly zde banky a ty půjčovaly nejen Marouškovi, ale i podstatně méně seriózním vlastníkům. Ne že by chtěly. Stát se protireformním živlem se však nechtělo nikomu z těch, kteří si v pok lidu brali platy odpovídající skutečným bankéřům, ačkoli dělali práci Klausových státních plánovačů s efektem nedosahujícím často ani efektivity jejich předchůdců z SPK. Sarajevský atentát přišel právě včas. Plánovačům došly peníze a král transformace stál najednou nahý uprostřed trní globální tržní ekonomiky, jejíž stěžejní hráči měli najednou plné zuby všech, kteří předstírají reformy a žijí v teplém smr ádečku. Banky se dnes stávají skutečně bankami a vypadá to, že budou dokonce bankami soukromými. O úsporách lidí nebudou rozhodovat pánové ve Sněmovní či v Lidovém domě. Sklaplo. I podnikům. Se šestiletým zpožděním začali odpovědní li dé zkoumat, zda v ČKD není přeci jenom něco, co by mohlo fungovat pod křídly Siemense, Alsthoma či jiného gigantu a dávat živobytí pár tisícům lidí. Místo profesora začnou transformovat ti, o jejichž peníze se jedná. Už přišli o hodně a Klausovi nástupci jim jejich práci hodně komplikují. Jejich přesvědčení, že vybudují trh s lidskou tváří bez bankrotů a nezaměstnanosti, si nezadá s představami jejich předchůdců. Jako by neuměli ani sečíst škody napáchané všemi po dobnými mýty o bezbolestných reformách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).