Menu Zavřít

Prognóza: Objem vývozu ropy z USA může do 2020 vzrůst až čtyřnásobně

11. 7. 2017
Autor: čtk/AP

Objem vývozu ropy ze Spojených států by mohl v příštích třech letech stoupnout čtyřnásobně, a byl by tak vyšší než vývoz většiny členských zemí ropného kartelu OPEC. Vyplývá to z prognózy vlivné konzultační skupiny PIRA Energy.

Vývoz ropy z USA by do roku 2020 měl dosáhnout 2,25 milionu barelů denně. Pro srovnání Kuvajt loni vyvezl 2,1 milionu barelů ropy denně a Nigérie 1,7 milionu barelů. Spojené státy loni vyvezly 520 tisíc barelů denně.

„Spojené státy se stanou jedním z deseti největších vývozců na světě,“ řekl šéf oddělení pro ropu PIRA Gary Ross. „Nejsou členy OPEC, nekontrolují produkci ve snaze udržet ceny nahoře.“

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se koncem listopadu dohodli na snížení těžby, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili cenu suroviny. K dohodě o snížení produkce se připojily rovněž některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko. Dohoda o omezení těžby byla původně sjednána na šest měsíců, později však byla o devět měsíců prodloužena. USA se k dohodě nepřipojily.


Šéf Aramca varuje: Hrozí nedostatek ropy

Těžba ropy (ilustrační foto)


Až do roku 2015 byl vývoz ropy ze Spojených států převážně zakázán. Prezident Barack Obama poté podepsal zákon, který 40 let trvající zákon zrušil. Od té doby proudí barely americké ropy na nové trhy, jako Evropa a Čína. Trumpova vláda přijala tento trend a snaží se prosadit svou vizi „energetické nadvlády“.

Zprávy PIRA jsou pozorně sledované řediteli energetických firem a investičními fondy. Ne všichni analytici jsou však tak optimističtí. IHS Markit očekává, že vývoz ropy z USA do roku 2020 stoupne na 1,4 milionu barelů denně. Vládní úřad pro energetické informace (EIA) nepředpokládá, že by vývoz překonal dva miliony barelů v nejbližším čtvrt století.

CIF24

USA jsou také stále závislé na dovozu ropy. Loni nakupovaly 7,9 milionu barelů denně. Z polí v Texasu a v Severní Dakotě teče vysoce kvalitní, tzv. sladká ropa. Americké rafinerie jsou převážně uzpůsobené na těžší ropu a zatím nejsou příliš ochotné ke změně. Tato neshoda tak způsobila, že je upřednostňován vývoz domácí ropy a dováží se ropa ze zemí jako Kanada a Saúdská Arábie.

Přečtěte si také:

Odhady spotřeby ropy v roce 2040: Svět bude potřebovat více

Indie vyslyšela Trumpovu výzvu. Poprvé kupuje ropu v USA

Rusko podle dohody omezuje těžbu ropy. Ta letos poprvé klesla pod 11 milionů barelů denně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).