Stoly, židle a příbory pocházejí z dílny Bořka Šípka
Thajská restaurace Siam–I–San je tak dobře skryta, že je nutné znát její přesnou polohu, aby do ní návštěvník trefil a mohl mít požitek z autentické kuchyně. Restaurace se nachází v městské čtvrti Josefov za obchodem Arzenal. V něm si lze prohlédnout mistrovská díla architekta Bořka Šípka, který je také jedním ze spolumajitelů restaurace. Siam–I–San je jen několik metrů od Rudolfina. Nenajdete–li místo na parkování, doporučuji využít podzemních garáží Rudolfina. Jediným záchytným bodem, že se zde nachází restaurace, je zobrazené jídlo na talířích ve výloze obchodu. Po vstupu, jste přivítáni přátelskou obsluhou, která vám přiblíží zajímavou nabídku nábytku, příborů, skla a porcelánu. Poté projdete do zadní místnosti, v níž se nachází hlavní restaurace, z níž je vchod do dvou salonků. Ty jsou vhodné pro soukromá nebo obchodní setkání. Jedna místnost je pro čtyři, druhá pro šest osob. Restaurace byla otevřena v létě 1999 a její hosté si tehdy vybírali ze specialit thajské i japonské kuchyně. Nyní se Siam–I–San specializuje pouze na jídla thajská. Po odstranění stolu na japonské teppanyaki a úpravě interiéru nabízí hlavní místnost dvaadvacet míst. Mým hostem byl Richard Lapin, který je od roku 1998 obchodním ředitelem české pobočky National Power, největšího britského investora v České republice. V současné době stojí v čele Britské obchodní komory a zároveň je místopředsedou představenstva Pražské teplárenské. Ten již ochutnal thajskou kuchyni nejen ve Velké Británii, ale dokonce i v Bangkoku. Já jsem měl možnost seznámit se s thajským jídlem jen ve Velké Británii. Abychom si dopřáli zajímavou kombinaci chutí, pozvali jsme také Češku Petru. Ta se s thajským jídlem setkala poprvé. Jídelní lístek je v angličtině a v češtině. Nejprve obsahuje tři menu pro dvě osoby. Každé z nich tvoří předkrm, polévka, hlavní jídla a dezert. Jejich cena je 1880, 1530, 2200 korun. Následují jídla a` la carte: osm předkrmů, tři polévky, pět salátů, dvacet čtyři hlavních jídel (garnáty, ryby, oliheň, kachna, kuře, hovězí a vepřové), rýže a dezerty. Všech pět kuchařů jsou Thajci. U stolu jsme dostali horké ručníky a košík s krabími chipsy, syrovou mrkví a okurkou v omáčce satay. Odmítli jsme aperitiv. Z přijatelné nabídky vín Richard a Petra zvolili láhev frankovky 94 (450 korun) a já jsem si objednal ohřáté saké 0,15 l za 180 korun). Stoly a židle v restauraci pocházejí z Šípkovy kolekce. Některé kusy nábytku jsou z čistého dřeva, jiné doplňuje sklo nebo textilie. Příbory jsou z čisté oceli a mají zajímavý futuristický design. Jsou těžké, ale snadno se s nimi zachází, ubrousky jsou lněné. Rozhodli jsme se, že budeme odvážní a neobjednáme si menu, ale každý z nás si dá něco jiného. Protože je jídlo připravováno podle tradičních receptů, nabídka je opatřena značkovým systémem – bez značky znamená vhodné pro každého, jedna značka znamená pálivé, dvě velmi ostré – a skutečně nepřehánějí. Richard si objednal Satay Gai, což je tradiční předkrm z kousků kuřete na jehle v chutné oříškové omáčce, Petra zvolila Phoo Pei Todd, rozsekané kuře, mrkev, houby a pórek, to vše zabalené do rýžového papíru, osmažené a podávané se sladko–pálivou omáčkou. Já jsem si vybral Phoo Pei Gung, což je to samé, jen s tím rozdílem, že místo kuřete jsou použity garnáty. Jako hlavní jídlo Petra na radu obsluhy zvolila Pra Rad Pik. To je celá pečená ryba podávaná se sladko–pálivou omáčkou a thajskou smaženou rýží. Richard si objednal Khang Khow Wan Gai, kuře v omáčce ze zeleného kari, kokosového mléka a sladké bazalky opět doplněné thajskou smaženou rýží. Já jsem ignoroval hrozbu BSE a zvolil jsem Massaman Nuer, hovězí v omáčce ze sladkého červeného kari s brambory, oříšky a lepkavou rýží. Všechna tři jídla byla označena jednou značkou. Vše krásně vonělo, jedinou vadou bylo tuhé hovězí. Já jsem byl jediný, kdo měl ještě trochu hlad, a tak jsem si vybral citronový sorbet s vodkou. Zmrzlina se rozpouštěla v ústech a citron ji dodával úžasnou příchuť. Richard a Petra zakončili svoji večeři cappuccinem z kávových zrn nazývaných Lamborghini. Já jsem si dal jako obvykle becherovku. Líbila se nám moderní a barevná dekorace. Obdivovali jsme příbory a dlouhé foukané sklenice na víno a další zajímavé nádoby na pití. Seděli jsme v menším ze dvou salonků, kde jsme užívali soukromí. Obsluha k nám nepřicházela příliš často, možná proto, že jsme byli v ústraní. Vždy ale byla přátelská a ochotná. Celková útrata za večeři pro tři lidi byla 3370 korun.
Adresa:
Valentinská 11, 110 00 Praha 1
tel.: 02/2481 4099
e–mail: restaurace@arzenal.cz
www.squaremeal.cz
Otevírací doba:
denně 11–24
Počet míst:
22 v restauraci + 4 a 6 v saloncích
Druh kuchyně:
thajská
Platba kartou:
American Express, MasterCard, Visa
Jídelní lístek:
čeština, angličtina
Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, němčina, ruština, arabština, thajština, španělština
Původ vín:
Česko, Francie, Itálie, Japonsko
Hodnocení restaurace
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
6 bodů z 10
Atmosféra:
7 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
8 bodů z 10
Celkem:
39 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Tod Mun Pra – sekaná ryba a kuřecí maso s červenou kari pastou, vejci, nudlemi, zelenými fazolemi podávané s okurkovou omáčkou 150,-
Tom Ka Gai – kuřecí maso s kokosovým mlékem, houbami, cibulí, feferonkami, rajčaty a citronem 180,-
Choo Chee Gung – krevety, houby, paprika, mrkev, cibule, pórek, brambory v červené kari omáčce 560,-
Gang Ped Pedd Yang – pečená kachna v červené kari omáčce se zeleninou (paprika, rajčata, ananas) 480,–
Výběr z vinného lístku
Pinot Grigio 99: 450,-
Chablis 99: 1600,-
Chateau Lafite Monteil 98: 1200,-
Barolo DOCG 95: 2590,-