Menu Zavřít

Prolomit vlny

7. 12. 2020
Autor: Euro.cz

Restaurace a kavárny zrozené za pandemie konečně otvírají pro první hosty

Podnikání v gastronomii je dřina za všech okolností. Letošní rok ale ukázal, že vždycky může být hůř. Jarní i podzimní lockdown dal zabrat i ostříleným restauračním skupinám a podniky se z něj budou vzpamatovávat ještě dlouho. Pokud vůbec přežijí. Přesto se našli tací, kteří otevřeli nové provozy i během pandemie. Během celkem rozvolněného bezstarostného léta se to dalo brát jako optimismus a blýskání se na lepší časy. Se začátkem podzimu už to byla známka velké odvahy nebo spíše šílenství.

Ať tak nebo tak, nově otevřené restaurace a kavárny minulý týden přivítaly v provozovnách první hosty, kterým mohly předvést interiér podniku a nejen výdejní okénko. Doporučujeme vaší pozornosti ty, které si rozhodně zaslouží vaši návštěvu.

Čestr

(Legerova 57/75 11000 Praha 1)

Čestr není na gastroscéně žádným nováčkem.

Znají ho všichni milovníci dobrého masa, kteří jeho uzavření z důvodu rekonstrukce budovy, ve které se nachází, nesli opravdu těžce. Znovuotevření se připravovalo už na jaro, ale koronavirus udělal své. Oficiální otevření bylo plánované na 15. října - a zase nic. Pár šťastlivců, kteří pečlivě sledují sociální sítě a stihli si udělat rezervaci na počáteční dny zkušebního provozu, už mají první návštěvu za sebou. Všichni ostatní mohou začít plánovat návštěvu právě teď. Rezervace na pátek 4. prosince byly pryč během chvíle. Dá se tedy očekávat, že první dny provozu s omezenou kapacitou budou nabité. V nabídce vedle steaků, tataráku a masa ze sauny nechybějí ani legendární perigordská omáčka a skvělé hranolky, které byly v původním Čestru tak populární.

Nha hai hanh

(Drtinova 20, Praha 5)

Vietnamské rodinné bistro Nha hai hanh alias Dům u dvou Cibulí na Smíchově otevřelo 27. října uprostřed druhé vlny.

Majitelé, mladý česko-vietnamský pár, se rozhodli nečekat na lepší časy. Ostatně Tomáš Cibulka má zkušenosti z michelinské La Degustation de Boheme Bourgeoise a v gastronomii umí chodit. O počáteční reklamu na sítích se postarali populární Taste of Prague a první objednávky bao knedlíčků plněných masem, zeleninou a nudlemi ve tvaru prasátka, baget Bánh Mi Pate a velmi domáckých a autentických tradičních vietnamských jídel se začaly hrnout.

V suterénním prostoru se od minulého týdne podávají večeře určené ke sdílení tak, aby dokázaly přiblížit atmosféru Vietnamu i zdejší způsob stolování. Chcete-li držet krok s trendy, vyrazte právě sem.

Klánovka Bistro

(Klánova 61, Praha 4)

Spokojené strávníky a řadu pozitivních reakcí stačila nasbírat i Klánovka, která zahájila provoz otevřením výdejního okénka 19. října. Tady vsadili na jistotu.

Jedno české a jedno zahraniční často asijské jídlo a pořádná polévka byly součástí poledního menu každý den včetně víkendů. K tomu omezená stálá nabídka vhodná pro rozvoz, ze které si vybrali dospělí a děti. Na rozjezd v téhle složité době nemohli provozovatelé volit lépe. Teď se ukáže, jak obstojí v ostrém provozu.

Dortíkovo

(Mečislavova 208/4, Praha 4)

Pokud si po týdnech home office a distanční výuky potřebujete obalit nervy něčím sladkým, možnost se nabízí v nuselské cukrárně Dortíkovo, která stihla před lockdownem ještě týden provozu. Po čtyřech letech zakázkové výroby se cukrářka Lucia Melušová rozhodla otevřít vlastní cukrárnu a její božské větrníky, ale i další zákusky a dorty jsou o něco dostupnější. A jestli jste těch nervů měli v posledních týdnech opravdu hodně, objednejte si rovnou celý veliký větrníkový dort!

cafehrnek

(Veletržní 839/49, Praha 7)

Už tak bohatou pražskou kavárenskou scénu rozšířil na samém konci září cafehrnek čili Hrnek. Šťastlivci, kteří stihli první dva týdny provozu, si mohli užít krásný interiér a hlavně skvěle připravenou výběrovou kávu podávanou v cibulákových šálcích s domácími sladkostmi, ke kterým se začala přidávat i malá slaná jídla. Šálky v porcelánovém provedení s cibulákovým motivem tu mají i ve stylové to go verzi. Možná si myslíte, že hipsterských kaváren už je v Praze víc než dost, ale tato si své stálé hosty jistě brzy najde. Návštěvu můžete spojit s prohlídkou aktuálních výstav ve Veletržním paláci.

And The Story Begins

(Denisova 824/47, Olomouc)

Ještě těsnější spojení umění a kávy nabízí kavárna And The Story Begins otevřená 1. října v budově Muzea umění Olomouc. Názvem jasně odkazuje na svého staršího sourozence Long Story Short Eatery & Bakery, který kavárně dodává výjimečně dobré sladké pečivo k výběrové kávě, ale i chleba na doma. Oba podniky vám vřele doporučujeme k návštěvě, stejně jako Muzeum umění.

Pikola Espresso Bar

(Ostružnická 30, Olomouc)

Pikola Šumperk je mezi milovníky kávy pojem a není výjimkou, že si do jinak vcelku nehostinného města udělají výlet až z Prahy. Otevřením Epresso Baru v Olomouci na samém konci listopadu tak udělali provozovatelé radost mnohým, ale přesto návštěvu Šumperka vzhledem k omezené kapacitě i nabídce plně nenahradí. Skvělou kávu, příjemnou atmosféru a něco sladkého tu ale najdete vždy.

Olomouc začíná kávovým velkoměstům pěkně šlapat na paty!

Eggo Truck Brno

(Dvořákova 12, Brno)

I Brňáci si přišli během pandemie na své. Dlouho očekávané otevření bistra přetaveného z populárního food trucku sice koronavirus zbrzdil a zkomplikoval, ale vaječná dokonalost se od 16. října začala podávat alespoň z okénka. Nechceme vám nic podsouvat, ale takové ruské vejce, jako mají tady, jinde neochutnáte.

A navíc si ho můžete dát od minulého čtvrtka naservírované pěkně na talíři. Stejně jako francouzský toast, míchačky nebo skvělý chléb od Chleba Brno obalený ve vajíčku.

Kafe a slanina

(Böhmova 13, Brno)

Už jsme si zvykli na Maso a koblihu, logičtější Kafe a Koblihu a teď tu máme pro změnu Kafe a slaninu. No proč ne.

Ostatně Jan Hajfler, který za tímto podnikem stojí, byl i u rozjezdu a za kávovarem v Kafe a Kobliha. „Káva se slaninou“ se začala podávat týden před zavíračkou, a tak si Brňáci stihli užít jen jediný brunch, na kterých chce nová kavárna stavět. Víkendová volba snídaní v Brně se tím stává ještě komplikovanější, ale o to zábavnější. A trochu zábavy a spoustu dobré kávy budeme v následujících měsících rozhodně potřebovat.

WT100

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?