Menu Zavřít

Airbnb, nebo dlouhodobě: jak se daní příjem z pronájmu bytu?

22. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jak se daní příjem z pronájmu bytu? Co s legislativou udělala sdílená ekonomika a Airbnb? V případě dlouhodobého nájmu se fyzickým osobám nabízí příležitost optimalizace, o které ne všichni pronajímatelé vědí.

Každý, kdo pronajímá byt nebo jinou nemovitost, je povinen příjem plynoucí z nájemného podle zákona zdanit. Povinnost platí pro fyzické i právnické osoby, pro dlouhodobý i krátkodobý pronájem nemovitosti. Jak na výpočet daně z pronájmu?

Krátkodobý pronájem a Airbnb

V případě stále populárnějších krátkodobých pronájmů, za jejichž boomem je aplikace Airbnb, dosud není zcela vyjasněná legislativa. Většina právních výkladů se ale přiklání k názoru, že se jedná o podnikání, a zákonně konformní cestou tak je takovou službu poskytovat jako OSVČ nebo živnostník s podnikatelskou činností Ubytovací služby.


Praha 1 nemá přehled o pronájmech bytů přes Airbnb. Server jich nabízí tisíce

Truhlářská ulice v Praze 1


Příjmy z takto poskytnuté služby jsou pak běžnými příjmy ze samostatné činnosti a tak se také daní. Pokud se poskytovatel krátkodobého pronájmu nemovitosti rozhodne uplatňovat náklady paušálem, protože je to pro něj výhodnější než vést evidenci nákladů, pak může uplatnit náklady ve výši 60 procent příjmu, je-li živnostníkem v oblasti ubytovacích služeb, nebo 40 procent, pokud provozuje samostatnou činnost, ale není živnostníkem.

Z takto nabytého příjmu je pronajímatel povinen rovněž odvést zdravotní a sociální pojištění.

Dlouhodobý pronájem nemovitosti fyzickou osobou

U dlouhodobého pronájmu je důležité, zda nemovitost pronajímá fyzická, nebo právnická osoba. Je-li pronajímatelem a vlastníkem bytu fyzická osoba, je tato povinna ve svém daňovém přiznání vyplnit přílohu 2, určenou pro stanovení dílčího základu daně z příjmu z pronájmů.


K tématu čtěte:

Jak na pronájem bytu

Pozor na podvodné inzeráty pronájmu bytu

Nová etapa projektu Letňanské zahrady nabízí dalších 183 bytů v blízkosti metra. Díky velkým zahradám a terasám jde o ideální bydlení pro rodiny.


I v tomto případě lze při výpočtu základu daně od příjmu odečíst výdaje, které pronajímatel vynaložil, a to buď ve skutečné výši, nebo paušálem, tedy procentem z příjmů. Tady je ale možné uplatnit náklady ve výši 30 procent příjmu z pronájmu a nejvýše do částky 600 tisíc korun.

Fond oprav či automobil

Daňově uznatelným výdajem se staly i peníze zaslané do fondu oprav. Do loňského roku se dala do nákladů zařadit jen část z fondem skutečně vynaložených peněz odpovídající podílu vlastníka bytu. Nyní lze příspěvky zaslané na účet společenství vlastníků brát za daňový výdaj už v okamžiku jejich úhrady. Platí to však jen o penězích, které fond použije na provozní výdaje.


Nezapomeňte: daň z nemovitosti je třeba zaplatit do konce května

Zdědili jste majetek? Nebojte se, dědická daň už se neplatí


Kdo se rozhodne náklady evidovat, může si odečíst například náklady na cesty automobilem vykonané pro dosažení, zajištění a udržení příjmů z pronájmu. Do cestovních výdajů byla před nedávnem zařazena možnost paušálního měsíčního výdaje na dopravu 5000 korun, kterou lze od příjmu z pronájmu odečíst. V případě, že vůz slouží i jinému účelu, než je zajištění tohoto příjmu, což je velmi pravděpodobné, lze uplatnit 80 procent částky, tedy 4000 korun. Za rok je tak možné jen díky této položce od příjmů z pronájmu bytu odečíst 48 tisíc korun.

Nemovitost v obchodním majetku

Je-li nemovitost zapsaná v obchodním majetku, daní se příjem z jejího pronájmu jako příjem z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Předávací protokol k nemovitosti není povinný, rozhodně se ale jako pojistka vyplatí

Studie: Sdílená ekonomika by v Česku mohla přinést 60 miliard

Jak na výdaje při příjmech z pronájmu?

Recept pro Prahu: Airbnb bude Dortmundu platit daně

 Zástup turistů s bagáží

Darovací daň neexistuje, na dary se uplatňuje daň z příjmu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).