Menu Zavřít

Propast mezi vklady a úvěry se prohlubuje

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

ÚROKOVÉ SAZBY Přestože inflace v poslední dekádě převážně klesala, nevedl tento trend k odpovídajícímu snížení úročení vkladů a půjček. Naopak, průměrný rozdíl mezi sazbami obou typů produktů narostl již trojnásobně.

ÚROKOVÉ SAZBY Přestože inflace v poslední dekádě převážně klesala, nevedl tento trend k odpovídajícímu snížení úročení vkladů a půjček. Naopak, průměrný rozdíl mezi sazbami obou typů produktů narostl již trojnásobně. Pomyslné nůžky mezi výší úroků úvěrů a vkladů se v posledních letech čím dál více rozevírají. Zatímco před zhruba deseti lety rozdíl mezi sazbami činil tři až čtyři procentní body, letos už se půjčky od vkladů svým úročením vzdálily na 13 až 15 procentních bodů. Například ke konci letošního září se roční úroky u vkladů domácností se splatností do dvou let pohybovaly kolem 0,8 procenta. Ovšem u spotřebních úvěrů se splatností do jednoho roku si banky účtovaly 15,9procentní úrok. Samozřejmě tento typ půjčky patří na trhu mezi ty s vyšší sazbou a úvěry na koupi nemovitostí mají sazby podstatně nižší. A však i průřezový údaj činí v případě vkladů 1,86 procenta a u úvěrů do pěti let 13,09 procenta. Rozdíl tedy přesahuje 11 procentních bodů. TVRDÁ REALITA To jsou ale zatím pouze průměrné údaje, které ve svých statistikách uvádí Česká národní banka. Pokud se podíváme na některé konkrétní produkty vybraných bank, dostaneme se k ještě větším rozdílům. Tak například termínované vklady u Poštovní spořitelny mají roční úrokovou sazbu v případě, že klient peníze uloží na jeden měsíc, ve výši 0,5 procenta, pokud na jeden rok, tak 0,9 procenta. To mimo jiné znamená, že taková investice vložené prostředky ani neochrání před jejich neznehodnocením, neboť roční inflace se již několik měsíců pohybuje nad dvěma procenty. Srovnejme ale sazbu vkladů s půjčkami. Například u Kreditky Poštovní spořitelny se roční úrok pohybuje v rozmezí 19,2 až 21,6 procenta. Při překročení úvěrového limitu klient zaplatí 30procentní úrok. Poměrně rychlý neúčelový spotřebitelský úvěr Čtyřlístek má roční sazbu ve výši 27 procent. Jeho výhodou je, že je možné jej získat do 20 tisíc korun bez ručitele, a to téměř okamžitě. Spotřebitelský účelový úvěr na pět let Poštovní spořitelna nabízí na roční sazbu 11,9 procenta. Porovnáme-li tedy úrok na ročním vkladu s čtyřlístkovým úvěrem, dojdeme k propastnému rozdílu 26 procentních bodů. Srovnání ročního vkladu s účelovým úvěrem je již mírnější, rozdíl dosahuje „pouhých“ 11 procentních bodů. Jako poslední příklad vezměme novopečenou držitelku titulu nejdůvěryhodněší banka roku, a sice Českou spořitelnu. Úvěr v hotovosti nabízí od minimální úrovně 9,7 procenta, což tedy v praxi znamená, že je nutné si k tomuto údaji přičíst dva až tři procentní body. Hotovostní Flexi úvěr s měsíčními splátkami lze od spořitelny získat za roční sazbu 12,9 procenta, úvěr prostřednictvím Sporoservisu za minimálně 13,9 procenta ročně. Přitom vklady spořitelna úročí obdobně jako většina dalších bank na trhu, pětiměsíční vklad do výše 250 tisíc korun sazbou 0,3 procenta ročně, roční 0,7 procenta a pětiletý vklad sazbou 1,4 procenta. Z toho lze jednoduše vypočítat rozdíl úročení ve výši zhruba 9 až 12 procentních bodů. DAŘÍ SE**

V této souvislosti zcela jistě neškodí uvést poslední výsledky hospodaření trojky největších bank na českém trhu. ČSOB hospodařila za první tři čtvrtletí se ziskem 7,9 miliardy korun a oproti stejnému období před rokem si tak polepšila o 60 procent. Čistý výnos z poplatků a provizí se bance meziročně zvýšil o 197 milionů na 4,3 miliardy korun. Čistý úrokový výnos naopak klesl o 2,46 procenta na 8,88 miliardy korun, ovšem především díky přecenění investičních aktiv.

ebf - tip - debata

Komerční banka hospodařila ke konci září s čistým ziskem 6,31 miliardy korun, což je meziročně o 12,3 procenta více. Čisté úrokové výnosy narostly o 11 procent na 10,1 miliardy korun. Příjmy z bankovních poplatků a provizí dosáhly 6,5 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 1,3 procenta.

Česká spořitelna hospodařila za prvních devět měsíců roku s čistým ziskem 7,21 miliardy korun a polepšila si tak o 15,5 procenta. Příjmy z poplatků a provizí vzrostly o šest procent a činily 6,53 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).