Menu Zavřít

Propojili se k soudu

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Český Telecom by měl zaplatit firmě T-Mobile až 1,5 miliardy korun

Dominantní provozovatel pevných linek, Český Telecom, se soudí s mobilním operátorem T-Mobile kvůli poplatkům za propojování hovorů mezi jednotlivými sítěmi v roce 2001. Suma, kterou se Telecom zdráhá mobilnímu operátorovi zaplatit, je téměř 900 milionů korun. Částka ale každý den roste o pět promile úroků z prodlení. Týdeník EURO má informace, že dlužná suma se v současnosti přiblížila hranici 1,5 miliardy korun.

Stará záležitost.

Pro pochopení sporu je nutné vrátit se do prosince roku 1997. Tehdy Český Telecom (ČTc) a společnost RadioMobil, která se poté přejmenovala na T-Mobile, uzavřely smlouvu o propojení veřejných telekomunikačních sítí. Na jejím základě platil RadioMobil Telecomu 1,76 koruny za jednu minutu hovoru, kterou jeho zákazníci provolali do sítě ČTc. Za telefonáty v opačném směru, tedy ze sítě Telecomu do sítě RadioMobilu, byla sjednána cena 7,60 koruny za minutu propojení u národních spojení a 3,845 koruny u mezinárodních spojení. Platnost této smlouvy a jí stanovených cen vypršela 31. prosince 1998. Po tomto datu, až do 26. listopadu roku 2001, neexistovala mezi firmami žádná dohoda, která by upravovala cenu za propojování hovorů. Zpětně se ještě Telecom a RadioMobil dokázaly domluvit na jakémsi dodatku původní smlouvy pro roky 1999 a 2000, ale pro téměř jedenáct měsíců roku 2001 již žádná dohoda neexistovala. Právě zde vzniklo jádro sporu, který se táhne dodnes.

Tříkorunový rozdíl.

Protože v té době neexistovalo cenové rozhodnutí regulátora trhu, Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které by stanovilo způsob výpočtu ceny za propojení, přistoupily jednotlivé strany ke stanovení propojovacích cen odlišně. Zatímco RadioMobil vypočítal minutovou cenu za propojení na 6,45 koruny, Telecom ve svých výpočtech dospěl k maximální sumě tři koruny za minutu. Tuto cenu také ČTc mobilnímu operátorovi po sporné období, tedy od 1. ledna do 26. listopadu 2001, skutečně platil. RadioMobil se následně obrátil na regulátora, aby rozhodl, na čí straně je pravda. ČTÚ proto provedl u RadioMobilu cenovou kontrolu, zda suma účtovaná mobilním operátorem je založena na oprávněných nákladech a přiměřeném zisku. Následně regulátor vydal cenové rozhodnutí, ve kterém stanovil minutový poplatek za propojení na 6,50 koruny, čímž de facto dal za pravdu RadioMobilu. Ten po Telecomu začal požadovat sumu 898 milionů jako rozdíl mezi zaplacenými a nárokovanými penězi, a 0,05 procenta denně jako úrok z prodlení.

CIF24

Od regulátora k soudu.

Telecom se poté ještě pokusil rozhodnutí regulátora zvrátit a odvolal se, nicméně předseda ČTÚ David Stádník v prosinci roku 2003 původní „rozsudek“ potvrdil. ČTc se následně obrátil na obvodní soud pro Prahu 3, kde se žalobou domáhal změnit rozhodnutí regulátora, který dle názoru Telecomu nepostupoval správně, když aplikoval zákon o cenách. Soudce Tomáš Pirk však v říjnu loňského roku rozhodl, že ČTÚ postupoval v souladu se zákonem o telekomunikacích a žalobu Telecomu zamítl. I proti tomu se ČTc odvolal. „Vzhledem k tomu, že rozhodnutí soudu prvního stupně spočívalo na nesprávném právním posouzení věci, podal Český Telecom 14. prosince 2005 odvolání k Městskému soudu v Praze,“ sdělil týdeníku EURO vedoucí tiskového oddělení ČTc Vlastimil Sršeň. „Není pochyb o tom, že dluhy se musí platit. Navíc již několik nezávislých institucí potvrdilo náš nárok na tyto peníze,“ oponuje mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek.

Proti dceři.

Paradoxní je, že obdobný spor jako s T-Mobilem, o ceny propojení za rok 2001, vede Český Telecom s mobilním operátorem Eurotel. Tedy firmou, kterou v současnosti stoprocentně ovládá, ale v době, kdy spor vznikl, vystupoval Eurotel (tehdy vlastněný Telecomem z 51 procent) jako samostatný subjekt. „V případě tohoto sporu nebylo dosud pravomocně rozhodnuto, očekáváme další soudní jednání,“ říká Sršeň.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).