Menu Zavřít

Protest Žďáru nad Sázavou

20. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Prioritní akcie České spořitelny

CIF24

PRAHA, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (mtc) - Starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta poslal počátkem června oficiální podnět na Komisi pro cenné papíry ve věci navržené ceny pro povinný odkup prioritních akcií České spořitelny. Město Ždár nad Sázavou je přesvědčeno, že vzhledem k ceně pro povinný odkup kmenových akcií a výši vlastního kapitálu připadajícího na jednu akcii je nabídnutá cena 177 korun za jednu prioritní akcii nepřiměřeně nízká. Tento názor město podpořilo posudkem společnosti A&CE Global Finance, který má týdeník EURO k dispozici.
Komise pro cenné papíry námitky, že cena pro povinný odkup je v případě prioritních akcií nízká, nepřijala a návrh společnosti AVS schválila (EURO 23, 24/2002). AVS je majoritním vlastníkem společnosti Erste Bank, která je většinovým akcionářem České spořitelny. Na dopis starosty Brychty KCP zatím nereagovala. Podle jejího zaměstnance Martina Randuse je již odpověď připravená a má být starostovi doručena nejpozději počátkem tohoto týdne.
Žďár nad Sázavou vlastní 31 400 kusů prioritních akcií a zatím se ještě nerozhodl, jak s nimi naloží. „V pondělí 24. června budu radě předkládat materiál na toto téma, kde doporučuji, aby město akcie za tak nízkou cenu neprodávalo a spoléhalo na budoucí dividendový výnos. Rozhodnutí ale náleží radě,“ řekl týdeníku EURO tajemník Městského úřadu Žďáru nad Sázavou Jan Havlík.
Společnost A&CE Global Finance, která provedla pro město Žďár nad Sázavou posouzení ceny prioritních akcií České spořitelny, považuje za akceptovatelnou nabídku v rozmezí 251 až 281 korun za akcii. Tedy o padesát procent více, než nabízí AVS. „S prioritními akciemi v držení Vašeho města není spojeno hlasovací právo. Obchodní zákoník ovšem stanoví, že prioritní akcie nabývají hlasovací právo, pokud není vyplacena prioritní dividenda. Pokud by tedy na jednu prioritní akcii měla být vyplacena dividenda alespoň ve stejné výši jako na běžnou kmenovou akcii, bylo by zajímavé srovnat tento výnos s termínovaným vkladem v bance. Bereme-li, že bankovní termínovaný vklad nese kolem tří procent, pak uvažovaná osmikorunová dividenda odpovídá vloženému kapitálu ve výši 267 Kč,“ uvedl ředitel společnost A&CE Global Finance Michal Mišun v odůvodnění jejich doporučení.

  • Našli jste v článku chybu?