Menu Zavřít

Protikorupce nanečisto

21. 6. 2016
Autor: Euro

Za pár dní, konkrétně prvního července, začne platit jeden klíčový zákon. Důležitý je zejména z pohledu Sobotkova kabinetu, protože ten si vytýčil boj proti korupci. Jde o zřízení veřejného registru, kam budou padat všechny státní smlouvy, třeba Lesů ČR, krajů, ministerstev a dalších podniků a úřadů. Jenže nebyl by to protikorupční Sobotkův kabinet, aby dokázal prosadit něco, co funguje.

Proč zase my?

Odkrýt karty se státním úřadům a firmám nechtělo. Přeci jen ze smluv se dá vyčíst leccos. Třeba jestli nakupují dráž než ostatní, jestli se podezřele často v nákupech neopakuje jeden dodavatel nebo jestli se na eráru přiživují firmy příbuzných a známých politiků. Nejde přitom o malé peníze, v registru má být podle tvůrců zákona každý rok objem smluv za 325 miliard korun.

Už když zákon procházel parlamentem, našli se šikovní, kteří se z jeho gesce dokázali vyvléci. Jde například o gigant jménem ČEZ. V kuloárech se dokonce mluví o telefonátu z téhle firmy jednomu z poslanců, který se nesl v duchu „buď budete mít zákon nebo bude platit i pro nás, a pak ho mít nebudete.“


Přečtěte si další komentáře autora:

Pomník neschopnosti

Univerzální kandidát

Jak se skauti vyhnali z Hradu


Norma má také přechodnou roční lhůtu. Takže až začne za pár dní platit, nebude úřadům a firmám hrozit za nezveřejnění smlouvy žádná sankce, tedy její zneplatnění.

Lhůta měla původně sloužit na to, aby si dotčení na zveřejnění smluv zvykli, aby se naučili smlouvy do systému vkládat a zjistili, kolik je to stojí sil. V reálu ale za pár dní začne platit lhůta, ve které, jak všichni doufají, tomuto zákonu odzvoní.

Ve sněmovně je už pozměňovací návrh ministra zemědělství, který z gesce zákona vyjímá Budvar. I když firma může citlivé údaje ve smlouvách, stejně jako patenty či cenu zakázky, za určitých podmínek začerňovat, stejně se podnik bojí tlaku konkurence a pádu do finanční ztráty. Tedy alespoň tenhle argument jeho zástupci používají. A k pozměňovacímu návrhu o Budvaru se připojily hned další nápady. Poslanci přišli s takovými, že pokud by prošly, zákon by úplně vykostily. Podle hlasování ve výborech se zdá, že koalice není jednotná, a že změny plénem nakonec projdou.

CIF24

Raději pomalu

Nejde o to hodnotit, jestli má takový zákon vůbec smysl nebo jestli je to jen bod jeho tvůrcům v protikorupční předháněné. Když se už koalice rozhodla něco takového vymyslet, proč teď její poslanci dělají úplný opak a jdou proti ní?

Důvod je ten, že vláda svůj protikorupční boj nezvládá, nedokáže prosadit klíčové změny. Platí to u policie stejně jako u protikorupčních zákonů nebo i u takové „hlouposti“, jako je protikuřácký zákon. Nechtěl bych členům koalice radit, ale pro příští volební období bych si zvolil raději jiné téma. Nějaké snazší, méně konfliktní. Třeba veřejnou zeleň.

  • Našli jste v článku chybu?