Menu Zavřít

Provozní zisk Škody loni vzrostl o více než třetinu. Překonal 40 miliard

13. 3. 2018
Autor: čtk

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce vzrostl o 34,6 procenta na 1,6 miliardy eur (40,7 miliardy korun). Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Tržby se zvýšily o 20,8 procenta na 16,6 miliardy eur.

Škoda Auto již dříve uvedla, že loni dodala svým zákazníkům rekordních 1 200 500 aut, což je o 6,6 procenta více, než v roce 2016. Dodávky tak překročily milionovou hranici již počtvrté v řadě.

Předseda představenstva Škody Bernhard Maier minulý týden uvedl, že automobilka plánuje vytvořit v Mladé Boleslavi kolem 3000 nových pracovních míst, pokud se dohodne s odboráři na zavedení 18směnného provozu.

Do konce roku 2020 chce Škoda uvést 19 nových modelů, mezi nimi bude pět aut na elektrický pohon. Jádro výroby technologií pro elektromobily bude podle Maiera v České republice.


Přes Indii do Jižní Ameriky. Škoda má plán pro expanzi

 Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier na autosalonu v Ženevě


Škoda by se mohla v budoucnu prostřednictvím projektu malého koncernového vozu pro Indii dostat na jihoamerický trh. Automobilka vyvíjí pro celý koncern Volkswagen platformu pro konkurenceschopné objemové modely, které by se měly vyrábět v Indii pod značkami Škoda a Volkswagen. Rozhodnutí o zahájení výroby má padnout letos.

ebf - tip - debata

Automobilka rovněž plánuje vstup na 18 nových trhů, čímž jejich celkový počet vzroste na 120. Letos to má být Singapur a v příštím roce Jihoafrická republika. Spojené státy, o kterých se hovořilo v minulých letech, mezi plánovanými novými trhy nejsou.

Škoda Auto
Škoda Auto, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, je součástí německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

Čtěte také:

Výroba Superbu se přesune do Německa, tvrdí šéf podnikové rady Škody

Po stopách Yetiho. Škoda Auto začne vyrábět Octavii i v Rusku

Češi nakoupili nejvíc aut v historii. Nejpopulárnější je Octavia


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).