Menu Zavřít

Průměrná sazba hypoték byla v prosinci nejvyšší od roku 2015. Stoupla na 2,19 procenta

17. 1. 2018
Autor: čtk

Průměrná úroková sazba hypoték loni v prosinci stoupla na 2,19 procenta z listopadových 2,15 procenta. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Loni začala zdvihat sazby také Česká národní banka.

V posledním měsíci loňského roku vzrostly objemy hypoték, zatímco jejich počty klesly. V prosinci bylo sjednáno 9351 hypotečních úvěrů, o 115 méně než v listopadu. Objemy v prosinci vyšplhaly na 20,138 miliardy korun, o měsíc dříve byly nižší o 678 milionů korun.

„Díky silnému prosinci uzavřely v loňském roce banky zapojené do Hypoindexu takřka stejné objemy úvěrů jako v roce předchozím. Ve vysokých objemech sjednaných úvěrů se stále více projevují rostoucí ceny nemovitostí, když průměrný hypoteční úvěr v prosinci překročil 2,15 milionu korun. Průměr nových úvěrů je navíc výrazně výše, protože statistiky obsahují také refinancované úvěry,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrná sazba hypoték tak byla v prosinci nejvyšší od února 2015, řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Hypotéky přitom podle něj budou dále opatrně zdražovat. Průměrnou sazbu pro konec roku 2018 odhadl na 3,1 procenta. „Na dosažení takřka šestiprocentní úrovně průměrné úrokové sazby hypoték, kterou jsme zaznamenali v předkrizových letech 2007 a 2008, to ani v roce 2018 rozhodně nevypadá,“ dodal.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


Z hlediska cen nemovitostí nelze podle generálního ředitele realitní kanceláře Next Reality Roberta Hanzla očekávat, že by stále příznivé úrokové sazby zásadně ovlivnily růst či pokles jejich hodnoty nebo případný zájem klientů nakupovat. Přesto v letošním roce čeká spíše stagnaci cen nemovitostí, které jsou již v řadě regionů na maximu.

Nárůst objemu hypoték při jejich klesajícím počtu přisoudil hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák tomu, že právě u vyšších úvěrů se letos očekává výrazné zpřísnění podmínek pro jejich poskytnutí, lidé tak budou mít problém na ně dosáhnout. Na úrokové sazbě je vidět, že banky stále zdražují a tento trend se dá očekávat i v celém roce 2018, odhadl. „Přestože jdou úrokové sazby nahoru a úvěry jsou méně dostupné, poptávka po nemovitostech zatím neslábne a v několika příštích měsících to ani neočekáváme,“ doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

CIF24

Developer Sekyra: Dostupným bydlením zabráníme odlivu mozků

Luděk Sekyra

Přečtěte si také:

Objem hypoték klesl o dvě miliardy. I kvůli zpřísnění pravidel pro jejich poskytování

Realitní džungle: makléřem může být kdokoli, změna je v nedohlednu

Co se ještě vyplatí? Pokud chcete rychle vydělat na nájmu, jeďte do Ústí

Expert na trh bydlení Roček: Defraudace společného mikroprostoru je zhoubná


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).