Menu Zavřít

Průměrný dluh českých dlužníků po letech snižování stoupl. Loni se zvýšil o 4000 korun

22. 10. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Po řadě let snižování se průměrný dluh českých dlužníků loni meziročně zvýšil o 4000 korun. Češi v roce 2017 průměrně dlužili 29 700 korun, zatímco o rok dříve to bylo 25 700 korun. Stále platí, že si častěji a více půjčují muži (54 procent dlužníků s průměrným dluhem 31 500 korun), zatímco u žen činí průměrný dluh 27 200 korun. Vyplývá to z analýzy společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Nejvíce dlužníků je z Moravskoslezského kraje, kde tvoří 16 procent z celé České republiky. V průměru nejvyšší závazky mají dlužníci z Prahy (33 100 korun), kteří tvoří sedm procent všech dlužníků v Česku. Výrazně se jim přibližují obyvatelé Karlovarského kraje s průměrným dluhem 32 700 korun.

„Výrazný nárůst průměrného dluhu může souviset s očekáváním pokračování současného tempa růstu ekonomiky, které vyvolává větší ochotu utrácet a kvůli nákupům se i zadlužovat. Dlužníci by ale měli pamatovat na to, že ekonomický cyklus přináší i poklesy spojené s růstem nezaměstnanosti, a vytvářet si dostatečnou rezervu na pokrytí splátek svých závazků,“ uvedla mluvčí KRUK Jana Žaludová.


Lichva, hloupost a omyly státu. Proč se nedaří vysvobodit milion Čechů z dluhové pasti?

ilustrační foto


Češi se zadlužují hlavně v pozdějším věku. Největší dluhy mají Češi ve věku 45 až 64 let (38 procent všech dlužníků), průměrně přes 34 tisíc korun. Nejmenší podíl všech dlužníků (necelá dvě procenta s průměrným dluhem 14 300 korun) patří do věkové kategorie 18 až 24 let. Více než osm procent dlužníků s průměrným dluhem 29 100 korun je v postproduktivním věku (přes 65 let). Ve všech věkových kategoriích přitom převažují dlužníci z Moravskoslezského kraje.

Průměrná výše dluhu vzrostla ve všech věkových kategoriích, včetně lidí ve věku nad 65 let, jejichž jediným příjmem bývá starobní penze. „Splácet dluhy z důchodu je velmi obtížné, navíc ze zkušenosti víme, že si staří lidé často berou úvěry pro svoje děti nebo vnoučata, která by z různých důvodů vlastní úvěr nedostala. Pokud tito skuteční dlužníci nemohou úvěry sami splácet, může to penzisty přivést na hranici chudoby,“ dodala Žaludová.

ebf - tip - debata

Téměř 19 procent dlužníků má více než jeden dluh, což je o osm procentních bodů více než v roce 2016. Nejčastěji jde o dva až tři dluhy, výjimkou nejsou ale ani lidé, kteří mají pět a více závazků ke splácení. „Strkání hlavy do písku před vlastními dluhy je cestou k ještě většímu zadlužení. Domluva s věřitelem, nastavení splátkového kalendáře a pravidelné a včasné splácení je způsob, jak se navýšení dluhu a řešení soudní cestou vyhnout,“ podotkla Žaludová.

Dále čtěte:

Finanční správa plní seznam nespolehlivých osob. Je jich už skoro 7500

Exekucí nebezpečně přibývá, problém má už skoro 900 tisíc lidí

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

Nevědí ani, kde si půjčili. Krupské sídliště bylo rájem lichvářů. A v pasti je doteď

Svádět obludnou předluženost Čechů jen na finanční negramotnost je alibismus, říká autor Mapy exekucí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).