Menu Zavřít

Průmysl

30. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Soudně-pivní latina

Brněnský pivovar Starobrno u Nejvyššího správního soudu definitivně prohrál spor s rakouskou společností Carpe diem o ochrannou známku pivní pálenky. Součástí jejího názvu mělo být právě latinské úsloví „Carpe diem“ (užij dne). Soud počátkem minulého týdne zamítl kasační stížnost Starobrna proti verdiktům Městského soudu v Praze a Úřadu průmyslového vlastnictví; spotřebitelé by si prý mohli výrobky obou firem plést. Starobrno plánovalo vyrábět destilát z pivovarských surovin pod celým názvem Starobrno Baron Trenck Bierbrand Carpe Diem. Když si pivovar chtěl ochrannou známku zapsat na Úřadu průmyslového vlastnictví, neuspěl.

Zdražení zvýší poptávku

Závod Viadrus, který je součástí ŽDB Group ze skupiny KKCG, se letos přiblíží rekordním výsledkům roku 2006. Firma předpokládá, že výrazné zdražení cen energií v České republice povede ke zvýšení poptávky po kotlích spalujících dřevo, uhlí, štěpku nebo dřevené pelety. V segmentu kotlů na pevná paliva nyní drží Viadrus v ČR zhruba 36procentní tržní podíl. Také v Evropě je s 19procentní podílem lídrem prodeje těchto kotlů. Export za deset měsíců dosáhl 958 milionů korun, což je meziroční nárůst o dvacet milionů. K největším odběratelům patří Slovensko, Polsko a Rumunsko, dále pak Slovinsko, Bulharsko, Litva, Maďarsko, Lotyšsko a také Alžírsko.

WT100

Akademikům dodají tokamak

Čtyři společnosti skupiny ČKD Group v čele s ČKD Elektrotechnika dodají v březnu 2008 Akademii věd České republiky za 150 milionů korun stěžejní součásti pro speciální zkušební reaktor, takzvaný tokamak. Na něm se bude termojaderná fúze testovat pro další využití k revolučnímu a v porovnání se současnými technologiemi několikanásobně účinnějšímu způsobu výroby energie. Reaktor, v němž bude AV ČR dělat prvotní vědecké zkoušky, je zmenšenou podobou prototypu skutečného termonukleárního reaktoru. Jeho výstavba již byla zahájena v tomto roce ve francouzském městě Cadarache. Projekt s názvem ITER je s rozpočtem zhruba deseti miliard eur druhým nejnákladnějším vědeckým programem na světě.

  • Našli jste v článku chybu?