Menu Zavřít

Průmysl

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Pokuta Slovnaftu je potvrzena

Bratislavský krajský soud potvrdil, že rafinerie Slovnaft měla zaplatit pokutu 1,34 miliardy slovenských korun (zhruba 1,13 miliardy českých korun). Sankci firmě udělilo ministerstvo financí v roce 2005 za to, že v letech 2002 až 2004 dle resortu porušovala cenovou disciplínu a dosahovala nepřiměřeného zisku. Soud zároveň zamítl žalobu Slovnaftu na ministerstvo. Rafinerie, jež už dříve pokutu zaplatila, se proti verdiktu odvolá k Nejvyššímu soudu SR.

Kozel z Ruska

Nadnárodní pivovarnický koncern SABMiller, do jehož impéria patří i český Plzeňský Prazdroj, investuje asi 170 milionů dolarů (asi 3,6 miliardy korun) do výstavby nového pivovaru v Rusku. Podnik si chce upevnit pozici na trhu, jenž má dle firemního managementu a z hlediska prodeje piva předpoklady pro velký růst. Závod má vyrábět i tradiční českou značku Velkopopovický Kozel. SABMiller je druhou největší pivovarnickou skupinou na světě, v Rusku už jeden pivovar vlastní.

Nový hliníkový obr

Ruské těžební firmy Rusal a Sual dokončily fúzi se švýcarským podnikem Glencore International, a vytvořily tak největšího producenta hliníku na světě. Nová společnost se jmenuje United Company Rusal a její roční tržby se pohybují kolem dvanácti miliard dolarů (asi 252 miliard korun). Výrobní kapacita podniku dosáhne téměř čtyř milionů tun hliníku ročně, což je asi dvanáct procent celosvětové produkce. Podnik je tedy na nejlepší cestě předstihnout americký gigant Alcoa, jemuž zatím v produkci aluminia patří prvenství. Rusal má čtyři doly na těžbu bauxitu, deset závodů na výrobu oxidu hlinitého, čtrnáct závodů na zpracování hliníku a tři válcovny. Zaměstnává více než sto tisíc zaměstnanců, působí v sedmnácti zemích pěti kontinentů. Rusal byl loni třetím největším globálním producentem měkkého kovu.

ebf - tip - debata

Miliony do páry

ČEZ vydá 200 milionů korun na rekonstrukci šestého bloku elektrárny Počerady. Oprava bloku o výkonu 200 megawattů zabezpečí jeho spolehlivý provoz do roku 2015, kdy bude plánovaně odstaven. Kompletní revize parní turbíny, oprava její průtočné části, výměna ohřevu vzduchu, oprava antikorozních ochran zařízení pro odsířování spalin a výměna blánového systému chladící věže si vyžádá odstavení bloku do 22. června. Opravuje zajišťuje na čtyřicet dodavatelských firem s 350 zaměstnanci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).