Menu Zavřít

Průmysl

10. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Brusel pomoc potvrdil
Evropská komise rozhodla, že pomoc, kterou před lety poskytl stát Třineckým železárnám, byla v pořádku. Brusel zkoumal, zda pomoc neodporovala právu EU a byla slučitelná s programem restrukturalizace. Třinecké železárny získaly od státu asi 1,6 miliardy korun, přibližně čtvrtinu této částky však firma odvedla zpátky v daních. Evropskou komisi zajímalo, zda cena, kterou vláda v dubnu 2004 zaplatila za odkoupení akcií firmy Ispat Nová huť (dnes Mittal Steel Ostrava) od Třineckých železáren, byla skutečně tržní. Třinec vlastnil 10,54 procenta akcií Nové huti a prodal je za 1250 korun za kus.

Nordica koupila Blizzard
Rakouská společnost Nordica, součást skupiny Tecnica Group, kupuje 66,66 procenta podílu firmy Blizzard. Fúzi již schválil rakouský antimonopolní úřad. “Blizzard je velmi dynamicky se rozvíjející společnost s vynikajícím know-how v oblasti lyžařské výroby a dlouholetou tradicí ve vývoji nových technologií. Tyto vlastnosti by měly zajistit společnosti Tecnica Group řadu výhod,” sdělil Giancarlo Zanatta, president a výkonný ředitel Tecnicy Group.

KL24

Prodají farmacii
Americký průmyslový konglomerát 3M se dohodl na prodeji svých farmaceutických aktivit za celkem 2,1 miliardy dolarů. Geograficky se o ně rozdělí firmy ze Severní Ameriky, Evropy a Austrálie. Americká firma Graceway Pharmaceuticals koupí za 875 milionů dolarů aktivity, které má 3M ve Spojených státech, Kanadě a Latinské Americe, švédská Meda AB převezme za 857 milionů operace v Evropě a australské investiční společnosti Ironbridge Capital a Archer Capital získají farmaceutické podniky 3M v Asii, Tichomoří a Africe za 349 milionů dolarů. Analytici označili prodejní cenu za nižší, než se čekalo.

  • Našli jste v článku chybu?