Menu Zavřít

Průmysl

25. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Krátce

Paramo obhájilo
Tendr Českých drah na dodávku 300 milionů litrů nafty během tří let vyhrála firma Paramo. Výběrového řízení se kromě Parama zúčastnily Unipetrol Rafinérie, Robin Oil a Slovnaft. Dráhy určily cenový strop na 5,6 miliardy korun bez DPH, hlavním kritériem soutěže byla nejnižší cenová nabídka. Vítězem byl vyhlášen současný dodavatel nafty pro České dráhy, firma Paramo. Ta s železnicí obchoduje od roku 2003 na základě zákona o zadávání veřejných zakázek ve stavu nouze, po předčasném vypovězení smlouvy společnosti Robin Oil.

Unipetrol autobusům
Otevřené výběrové řízení Dopravního podniku Ústeckého kraje na dodávky 3,5 milionů litrů motorové nafty vyhrála Unipetrol Rafinérie s nabídkovou cenou 68,2 milionu korun. Limit zadavatele byl 70 milionů. Soutěže se zúčastnily tři firmy, rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší nabídkou činil pouhých 400 tisíc korun. Podmínkou tendru byl i rozvoz paliva do čerpacích stanic DP.

Pyrr a Incot ve sporu
Hlavní akcionáři textilky Veba na valné hromadě nedospěli ke shodě ohledně změny stanov. Ty už dva roky neodpovídají novele Obchodního zákoníku. Návrhy si navzájem zablokovaly společnosti Pyrr a Incot. Pyrr drží 49,9 procenta akcií textilky, Incot ovládaný šesti manažery Veby má podíl 33,4 procenta, což stačí k blokační minoritě. Manažeři založili Incot s vkladem 120 tisíc korun, už po roce základní kapitál navýšili na 31,6 milionu. Zhruba 90 procent tržeb Incotu tvoří takzvaná práce ve mzdě pro Vebu. Textilka vyrobí příze, ty dodává společnosti Incot, která utkané výrobky prodává se ziskem zpět Vebě. Výdělek textilky loni klesl na tři miliony korun, zisk Incotu. je podle nespokojených akcionářů několikanásobně vyšší.

MMF24

První vyloučení
Dvanáct zájemců soutěží o pět státních licencí na výrobu bioetanolu osvobozeného od spotřební daně. Žádost údajně podaly společnosti Korfil, Vodohospodářské stavby, Moravský lihovar Kojetín, Chebio, Jihočeský zemědělský lihovar, Citronelle, Biopal Kolín, Aliachem, Východočeské bioenergetické sdružení Pardubice, SWP Trading, TTD a ADW Holding. Ministerstvo životního prostředí vyloučilo z tendru pro formální nedostatky firmy Dehtochema Bitumat, Bioetanol a Trinity Investment.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).