Menu Zavřít

Průmysl

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

CIF24

EMI souhlasí s převzetím

Britská nahrávací skupina EMI Group PLC, která vlastní mimo jiné práva na nahrávky Beatles a Coldplay, souhlasí s nabídkou na své převzetí od investiční skupiny Terra Firma Capital Partners za 2,4 miliardy liber (téměř 99 miliard korun). EMI na počátku roku přitom odmítla nabídku na převzetí od konkurenční Warner Music Group. Nabídka od firmy Terra je dle EMI nejlepší z množství nabídek, které obdržela a neexistuje ani riziko, že regulační orgány spojení nepovolí. EMI hospodařila v loňském fiskálním roce s čistou ztrátou 288,5 milionu liber.

ČEZ podruhé premiantem

Energetická společnost ČEZ se dle ekonomického magazínu Euromoney stala nejlépe řízenou firmou ve střední a východní Evropě. Každoroční průzkum je pořádán mezi analytiky a bankovními institucemi, jež pokrývají region střední a východní Evropy. „Již druhý rok po sobě byla skupina ČEZ označena za společnost s nejpřesvědčivější strategií,“ uvedla mluvčí Eva Nováková.

Rusové přihodili nikláky

Ruský těžařský gigant Norilsk Nickel zvýšil sázky v bitvě o kanadskou těžební společnost LionOre. Norilsk svou nabídku na převzetí zvedl na 6,8 miliardy kanadských dolarů - asi 132 miliard korun -, což je deset procent nad nabídkou mezinárodního koncernu Xstrata. Norilsk, jehož tržní hodnota dosahuje 27 miliard amerických dolarů, těží asi pětinu světové spotřeby niklu a více než polovinu světového palladia. Kdyby firma získala LionOre, stala by se prvním těžařem na světě, jenž by doloval ročně přes 300 tisíc tun niklu. Xstrata v březnu původně nabídla za LionOre 4,6 miliardy kanadských dolarů, ale počátkem května ji Norilsk překonal nabídkou na 5,3 miliardy. A Xstrata opět kontrovala - tentokrát návrhem z 15. května na 6,2 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).