Menu Zavřít

Průmysl

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

krátce

Budvar může do Číny Budějovický Budvar definitivně získal ochranné známky v Číně. Vrchní lidový soud v Pekingu zamítl odvolání americké firmy Anheuser-Busch a potvrdil rozhodnutí soudu první instance. Tím vyloučil možnou záměnu ochranných známek Budějovický Budvar s ochrannými známkami americké firmy. Rozhodnutí soudu je konečné. „Registrace ochranných známek nám umožní bez rizik zahájit export našeho piva do Číny,“ konstatoval mluvčí Budvaru Petr Samec. Právě kvůli neukončené registraci nemohl Budvar do Číny vyvážet. Americká společnost již má v Číně zaregistrovány ochranné známky Budweiser a Bud. Anheuser-Busch a Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906.

EBF24

Sjednotí značku Výrobce stavebních materiálů Cemex Czech Republic investuje přes dvacet milionů korun do sjednocení značky svých provozů v tuzemsku. Mexická společnost Cemex koupila loni na jaře britskou RMC Group včetně jejích českých dceřiných firem Readymix Bohemia, Transportbeton Morava, Readymix Praha-Malešice a GZ-Sand. Firma v Česku provozuje 47 betonáren, sedm štěrkoven a jednu cementárnu. Cemex v tuzemsku vyprodukuje zhruba milion metrů krychlových čerstvého betonu, což je zhruba 18 až 20 procent trhu.

Slovnaft si polepšil Čistý zisk slovenské rafinerie Slovnaft za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o šest procent na 7,3 miliardy slovenských korun. Tržby z prodeje rafinerských produktů meziročně vzrostly o 34,6 procenta na 68,66 miliardy slovenských korun. Zhruba 80 procent výnosů získal Slovnaft na zahraničních trzích. Podnik vyváží hlavně do Německa, Rakouska, České republiky a Polska. Provozní zisk Slovnaftu, který patří do maďarské ropné skupiny MOL, za devět měsíců vzrostl o pět procent na 8,73 miliardy slovenských korun. Zisk Slovnaftu příznivě ovlivnily hlavně vyšší výroba a prodej. Negativně naopak působilo přeceňování zásob a vývoj kurzu slovenské koruny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).