Menu Zavřít

Průmysl se v říjnu nečekaně zasekl. Podle odborníků se růst vrátí

7. 12. 2016
Autor: TPCA

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, podepsala se na tom nižší výroba dopravních prostředků. Trh přitom čekal růst. Pokles je zklamáním, nicméně zřejmě neznamená konec jeho růstového trendu, shodli se analytici. V září průmysl o 2,7 procenta rostl a růst vykazoval i v předchozích měsících roku kromě červencového propadu. V říjnu ubylo výrobcům domácích zakázek, tržby jim klesly meziročně o 2,3 procenta.

Analytiky říjnový pokles zklamal, podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala trh očekával půlprocentní růst. Důvodem není jen kalendář (letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský), ale i vyšší srovnávací základna z loňska a nižší výroba aut. Za celý rok by si měl průmysl podle Dřímala připsat 3,7 procenta a příští rok zrychlit růst na 4,3 procenta.

„Jestliže výsledky tuzemského průmyslu a exportů byly v případě letošního září rozpačité, tak říjnová data lze rovnou označit za zklamání,“ komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč. Slabý vstup do závěrečného čtvrtletí zaznamenal průmysl i v dalších středoevropských ekonomikách, připomněl.

Průmysl doplňuje sérii slabších říjnových čísel z české ekonomiky, komentoval dnešní údaje analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podniky trápí nedostatek vhodných pracovníků, který jim neumožňuje rozšiřovat kapacity, dodal. Problémy mohou působit i tlaky na zvyšování mezd. Ekonomové ovšem předpokládají stabilizaci průmyslu a jeho růst v posledních dvou měsících roku. „S ohledem na příznivé předstihové ukazatele z Německa se domníváme, že listopad přinese v tomto ohledu opět více optimistické hodnoty,“ podotkl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Na mysl se podle analytika ČSOB Petra Dufka dere otázka, zda se již prostor pro růst v průmyslu zcela vyčerpal, nebo zda jde jen o přechodné zpomalení, s nímž se dalo počítat. „Předpokládáme, že situace v průmyslu se v posledních dvou měsících stabilizuje a toto odvětví vykáže mírný růst. Ostatně napovídají tomu ukazatele důvěry v tomto odvětví i indexy nákupních manažerů,“ podotkl.

Průmyslová výroba (meziroční změna):


source: tradingeconomics.com

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Proti loňskému říjnu klesla o čtvrtinu výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, o sedm procent slabší byla i výroba elektrických zařízení. Těžaři hlásí pokles výroby o 11,6 procenta. Produkce naopak o desetinu (9,7 procenta) vzrostla u oprav a instalací strojů a zařízení, dařilo se také výrobě gumy a plastů a výrobě počítačů. Proti září výroba průmyslových podniků klesla o 0,4 procenta.

Tržby výrobcům klesly zejména v tuzemsku, kde proti loňskému roku byly o 3,1 procenta slabší. Tržby z vývozu do zahraničí se snížily o 1,6 procenta. Nové zakázky se podnikům dařilo získávat zejména v zahraničí, kde nasmlouvaly dodávky o zhruba stejné hodnotě jako loni (stouply o 0,1 procenta). Domácí zakázky naopak klesly o 4,8 procenta. Zakázek ubylo zejména výrobcům elektrických zařízení (o 7,8 procenta) a výrobcům aut (o 1,7 procenta).

Další propad stavebnictví

České stavebnictví v říjnu zrychlilo meziroční pokles na 8,5 procenta ze zářijových revidovaných 7,7 procenta. V letošním říjnu bylo ale dokončeno o 75,4 procenta více, zahájeno jich bylo méně. Stavební úřady vydaly meziročně o něco málo více stavebních povolení.

Analytiky pokles nepřekvapil. „Důvod poklesu stavebnictví je stejný jako v předcházejících měsících, a tak jej není třeba příliš rozvádět. V první řadě je to nedostatek zakázek, především ze strany veřejného sektoru. Loňský boom čerpání peněz z evropských fondů je dávno pryč a nové projekty se rozjíždějí jen velmi pomalu,“ uvedl Dufek. Loňské výsledky stavebnictví podle něj ovlivnilo dočerpávání dotací z evropských fondů z programového období 2007 - 2013.

ebf - tip - debata

„Za letošním prudkým poklesem stojí ovšem nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také například tíživé dopady unijní regulatoriky EIA (posuzování dopadů staveb na životního prostředí), které zpomaluje realizaci řady stavebních projektů,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podotkl, že v neposlední řadě je také třeba zmínit obecně zbytečné táhlé schvalovací procesy v oblasti stavební výstavby, které podle něj ve svém důsledku brzdí nejen stavebnictví, ale ekonomiku jako takovou.

Stavebnictví (meziroční změna):


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Maloobchod v říjnu zpomalil, rostl už jen o dvě procenta

Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za 2,5 roku

Nezaměstnanost klesla na pět procent, lidí bez práce je nejméně za osm let


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).