Menu Zavřít

Průmysl zrychluje tempo růstu díky exportu

7. 5. 2010
Autor: profit

Průmyslová produkce zrychlila v březnu tempo růstu na 10,2 procenta z únorových sedmi procent. Český průmysl táhne především poptávka ze zahraničí, která je ale podle analytiků velmi zranitelná.

Autor: Jakub Stadler

CIF24

Březnový růst průmyslové výroby nicméně potvrzuje, že aktivita v ekonomice nabírá na síle. „Dynamika růstu průmyslové výroby se postupně zvyšuje už od loňského prosince, kdy se produkce posunula poprvé do kladných hodnot,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Oživení v průmyslu je ale podle něj prozatím křehké, protože není plošné a řada odvětví se potýká s klesající či jen slabě rostoucí výrobou. Růst průmyslu by měl pokračovat i v dalších měsících, míní analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Klíčovými odvětvími českého průmyslu jsou přitom výroba automobilů a hutnictví. Výroba motorových vozidel meziročně vzrostla zhruba o čtvrtinu. „Výsledek to je ještě lepší, když si uvědomíme, že již vyprchal efekt šrotovného,“ upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. V loňském roce touto dobou byl však již rekordní propad, takže srovnávací základna byla velmi nízko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).