Menu Zavřít

Průmyslová aktivita v eurozóně je nejvyšší za více než šest let

1. 6. 2017
Autor: čtk

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v květnu rostla nejrychleji za více než šest let. Novým zakázkám nezamezil ani růst cen. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Index nákupních manažerů PMI se v květnu podle očekávání zvýšil na 57,0 bodu z 56,7 bodu v dubnu, kdy byl nejvýše od roku 2011.

Stoupl i dílčí index PMI pro výrobu, ten se v květnu vyšplhal na 58,3 z dubnových 57,9 bodu a je rovněž nejvýše za déle než šest let. Na 57,8 bodu, tedy nejvýše od března 2011, je také dílčí index nových objednávek.

Nejlepší výsledky přišly z Německa. Mírně zaostává Francie, jež má za sebou podle IHS Markit ale i tak nejlepší čtvrtletí za posledních šest let. Podle agentury Reuters jde o další znamení, že evropská ekonomika prožívá rozsáhlé oživení, které přivítá Evropská centrální banka (ECB). V průzkumu Reuters z minulého měsíce se oslovení ekonomové shodli, že by ECB v září mohla opustit svou uvolněnou měnovou politiku.

Index PMI

EBF24

Zdroj: iEconomics.com

Proti tomuto předpokladu ale hovoří údaje o růstu cen v eurozóně. Ty se v květnu meziročně zvýšily jen o 1,4 procenta, což je méně než 1,5 procenta, které odhadoval průzkum Reuters. Růst spotřebitelských cen se tak znovu vzdálil od inflačního cíle, který si ECB stanovila pod dvěma procenty a k němuž se eurozóna přiblížila minulý měsíc. Dubnová míra inflace činila 1,9 procenta.

Čtěte dále:

Český vývoz zbraní dál roste. Zbrojaři nestíhají vyrábět

Automobilkám chybí lidé. V zemích V4 potřebují 100 tisíc pracovníků

Průmyslová výroba v Japonsku rostla nejvíce za šest let. I přesto nenaplnila očekávání


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).