Menu Zavřít

První fáze rozkladu

24. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Union banka

CIF24

PRAHA (myd) - Padlá Union banka se začala zbavovat velké části ze svých současných 1100 zaměstnanců. Jde o jeden z prvních kroků při transformaci banky na instituci o přibližně sedmdesáti lidech, která se bude zabývat správou aktiv. Vše je podmíněno povolením vyrovnání, o němž má rozhodnout ostravský krajský soud.
Union banka se kromě toho chystá také na prodej poboček, jenž by měl proběhnout formou tendru řízeného vybraným poradcem. Za tímto účelem mají být osloveny tři blíže neurčené poradenské společnosti. Zdroj týdeníku EURO říká, že o pobočky budou s největší pravděpodobností mít zájem minimálně dva subjekty. Ocenění provedené společností HZ Praha ukazuje v kolonce dlouhodobý hmotný majetek likvidační hodnotu 595 milionů korun, z čehož na vlastní budovy a pozemky připadá 515 milionů. Rozmezí realizované prodejní ceny je odhadováno na 500 až 750 milionů.
Týdeník EURO zjistil další informace o kontraktu, který Goldman Sachs uzavřel se současným vlastníkem Union banky, italskou společností Invesmart. Goldman Sachs si kupuje opci na akcie Union banky (22,6 procenta) a Union Group (60 procent), jež vlastní 75,36 procenta Union banky. Platnost smlouvy je podmíněna již zmíněným vyrovnáním. Pokud soud vyrovnání povolí, vyvstane otázka, jak se k němu postaví největší věřitel Union banky - Fond pojištění vkladů s přibližně dvanáctimiliardovou pohledávkou. Kdyby tento věřitel vyrovnání odmítl, celá operace s Goldman Sachs se zhroutí a banka skončí v konkursu.
Minulý týden rovněž přinesl rozhodnutí arbitráže ve sporu Union banky s Českou národní bankou o 1,762 miliardy korun, kterou Unionka prohrála. Zdroje týdeníku EURO podrobně popisují, jak tato údajná pohledávka, kterou banka k 30. září 2002 navíc zaúčtovala do svých výkazů, vznikla. Přibližně sto milionů je výsledkem prohraného sporu Union banky jako právního nástupce Bankovního domu Skala s klienty nechvalně známé společnosti Futurum Aurum, kteří přišli díky pochybení Skaly o své peníze. Zbytek tvoří subjektivní ušlý zisk. „Ten byl vypočten v takové výši, aby banka přežila,“ říká nejmenovaný zdroj týdeníku EURO obeznámený s kauzou. Rozhodnutí arbitráže však nemá na dění v bance za současné situace žádný vliv. Informovaný zdroj totiž uvádí, že kapitálová přiměřenost Union banky se již nějakou dobu pohybuje v záporných číslech.

  • Našli jste v článku chybu?