Menu Zavřít

První hermafrodit

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Hybridní Prius konečně přichází do Česka

Je to jen další způsob, jak se odlišit. Přesto velmi důležitý. Dosud lidé prostřednictvím svých automobilů mohli naznačovat výši kont nebo absenci vkusu, s priusem zaujímají postoj k životnímu prostředí. Stejně jako je ferrari spjato s rychlostí či aston martin s Jamesem Bondem, dostala toyota prius mezi automobily nálepku ekologa.

Za všechno může elektromotor ukrytý v útrobách vozu. Bez něj by byla benzinová patnáctistovka o výkonu 78 koní dočista ztracená a o kombinované spotřebě 4,3 litru na sto kilometrů by se jí mohlo leda zdát. A stejně tak o zrychlení na stovku za 10,9 vteřiny a maximální rychlosti 170 kilometrů za hodinu. Automobil, který je zároveň úsporný, přijatelně rychlý a slušně prostorný, má něco do sebe. A je navíc díky hybridní technologii jedinečný.

Kombinace klasického spalovacího agregátu s elektromotorem se zdá být variantou pro nejbližší budoucnost. Japonská automobilka chce s hybridním pohonem nabízet postupně všechny své modely a tvrdí, že na tom dokáže vydělávat. Zatím je prius o to výjimečnější, že žádné konkurenty nemá ani mezi modely Toyoty, ani u ostatních značek. Brzy se však objeví a budou velmi ambiciózní.

WT100

Toyota prius, která přijde ve druhé polovině října na český trh, je již druhou generací. První se v tuzemsku neobjevila a druhá přichází s ročním zpožděním po premiéře v Německu či Velké Británii. Zatím automobilka příliš důvěry v tuzemské prodeje neměla. To se však nyní mění. Zajímavé bude pozorovat, nakolik jsou ochotni změnit svůj přístup také lidé v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).