Menu Zavřít

První je Aliatel

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Volba operátora

ebf - tip - debata

PRAHA (oh) – Aliatel začal minulý týden v úterý jako první alternativní operátor nabízet možnost pevného přesměrování hovorů přes svou síť. Firma se dokázala dohodnout s Českým Telecomem (ČTc) o poskytování této služby, je však pravděpodobné, že v nejbližších týdnech smlouvu s dominantním operátorem podepíší i společnosti Contactel, Czech OnLine, GTS a eTel. „S Telecomem jsme již našli kompromis, dolaďují se technické detaily. V dohledné době dojde k podpisu,“ říká marketingový ředitel GTS David Duroň.
Při pevném přesměrování hovorů odpadá pro klienty vytáčení předčíslí alternativního operátora, protože je přednastaveno přímo na ústředně. Ceny Aliatelu u pevné volby operátora jsou shodné s ceníkem vytáčeného volání. Mluvčí firmy Petra Kopecká však soudí, že do budoucna budou klesat. „Jednak odpadá investice do speciálního směrovacího zařízení a jednak ceny ovlivní především rostoucí množství operátorů na trhu, kteří budou službu nabízet,“ vysvětluje Kopecká. Mluvčí Aliatelu se domnívá, že většina zákazníků dosud využívajících vytáčenou volbu operátora přejde k pevnému přednastavení. „Migraci odhadujeme až na devadesát procent.“
Závěrem loňského roku Aliatel rovněž podepsal smlouvu s Telecomem o využití volby operátora pro připojení k internetu. „V tuto chvíli je provoz služby ve fázi testování, ke komerčnímu spuštění by mělo dojít v průběhu tří až čtyř měsíců,“ uvedla Kopecká. Operátor zatím nehodlá službu nabízet domácnostem. „Momentálně s tím nepočítáme, soustřeďujeme se na firemní klientelu,“ dodala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).