Menu Zavřít

První oběť?

30. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Sazka

Akcionáři Sazky tlačí na odchod generálního ředitele Aleše Hušáka

Souboj o další osud společnosti Sazka bude mít patrně první oběť. Tři na sobě nezávislé zdroje týdeníku EURO potvrdily, že se akcionáři firmy chtějí zbavit jejího šéfa Aleše Hušáka. Situace je následující. Aktuálně jedinou osobou, která ve vedení loterijní firmy podporuje Hušáka, je předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan. Ten je již dlouhá léta považován za Hušákova spřízněnce. Další vlivní lidé z vedení ČSTV ale na Kořana tlačí, aby odvolání Hušáka podpořil. „Pokud nezmění názor, bude Kořan při nejbližší možné příležitosti odvolán,“ sdělil zdroj z vedení tělovýchovného svazu. V takovém případě by to ale znamenalo svolání mimořádné valné hromady ČSTV. Svaz je s podílem 67,98 procenta největším akcionářem Sazky.
Pokud Kořan skončí, Hušák tak dle zdroje z vedení svazu přijde o jednoho z posledních vysoce postavených zastánců. A pak se již budou řešit jen dva rébusy. Zda bude Hušák ochoten sám na svoji funkci rezignovat, a pokud ano, kde jej po jeho odchodu z vedení Sazky zaměstnat. V této souvislosti se hovoří o Hušákově začlenění do nadnárodních struktur některé z významných sportovních organizací, třeba mezinárodního olympijského výboru.
A kdo by měl Hušáka ve vedení firmy nahradit? Nejčastěji zmiňovaným jménem je v této souvislosti bývalý finanční ředitel Sazky Jan Prádler. Ten po neshodách s Hušákem rezignoval letos počátkem října, a to nejen na svoji funkci v Sazce, ale i na post ekonomického ředitele ČSTV.

EBF24

Souboj o vliv

Na odvolání Aleše Hušáka tlačí rovněž dva zájemci o zisk majetkového podílu v loterijní firmě. A to realitní magnát Radovan Vítek, respektive jeho společnost CPI Group, a investiční skupina Penta. Vítek před nedávnem koupil od dvou bank pohledávky a směnky za téměř 900 milionů korun, čímž se stal největším věřitelem Sazky. Pohledávky jsou již navíc po lhůtě splatnosti.
Ještě před několika dny se na trhu spekulovalo, že Vítek spolupracuje při ataku na Sazku s Pentou. Realitní magnát ale takovou informaci označil za scestnou. „Od kroků Penty se distancuji a budu i nadále v případě Sazky postupovat samostatně,“ konstatoval v prohlášení. V „případu“ Sazka mu ovšem pomáhá prezident fotbalového klubu Sigma Olomouc Josef Lébr. „Je to jediný člověk, který ve vztahu k akcionářům Sazky a sportovním svazům požívá mé plné důvěry,“ uvedl Vítek.
Lébr dle informací týdeníku EURO minulý týden obcházel akcionáře Sazky a snažil se je přesvědčit, aby Vítkovi dali plnou moc k řízení české loterijní jedničky. Pokud by ji získal, sesadil by z vedení firmy Hušáka a začal by jednat o prodeji O2 areny v pražských Vysočanech. „Hala se musí prodat, i se ztrátou. Sazka není od toho, aby provozovala haly, ale loterie,“ citovaly Lébra Hospodářské noviny. Vítek s Lébrem chtějí podobně jako Penta do Sazky investovat 2,5 až tři miliardy korun.
Aktivní v boji o Sazku je také Penta. Ta ještě před Vánocemi poslala akcionářům návrh na restrukturalizaci loterijní společnosti. V něm tvrdí, že insolvenci a následnému konkurzu nelze zabránit bez vstupu silného finančního partnera. Jen v roce 2011 bude Sazka potřebovat dle Penty dvě až tři miliardy korun a k tomu další garance, které nový investor musí poskytnout akcionářům a věřitelům. Penta nabízí, že zmíněné peníze do firmy napumpuje výměnou za majetkový podíl. Svoji záchranou misi ale podmiňuje dalšími kroky, mimo jiné odvoláním současného vedení, zpracováním plánu kompletní restrukturalizace společnosti a zahájením procesu prodeje neproduktivních aktiv, především Malé arény a případně i O2 areny.
Investiční skupina, která má o majetkový vstup do Sazky již delší dobu zájem, se v tiskovém prohlášení opřela do vedení loterijní firmy. Současnou situaci Sazky, která není schopna platit své dluhy, podle ní zapříčinila série konkrétních manažerských selhání především Aleše Hušáka. „Je nesporným faktem, že Hušák je zodpovědný za klíčová rozhodnutí, která dovedla Sazku na pokraj bankrotu,“ uvedla Penta. Za příklad v této souvislosti dává stavbu ekonomicky nenávratné arény v nákladové ceně více než devíti miliard korun. „Generální ředitel Sazky veřejně slíbil, že se splácení arény nedotkne plateb do sportovního prostředí, což svědčí buď o jeho naprostém nepochopení ekonomické reality Sazky, nebo o tom, že vědomě lhal,“ tvrdí Penta. Dle investiční skupiny Sazka není schopna splatit pohledávky, které jen do konce ledna dosáhnou 1,6 miliardy korun.

Hurá k soudu

Reakce Sazky na sebe nenechala dlouho čekat: na Pentu podle slov vedení chystá žalobu. V té se chce domáhat náhrady údajné škody v řádu miliard korun. „Požadavek souvisí s nepravdivými informacemi, které zástupci Penty prezentovali sdělovacím prostředkům a představitelům některých sportovních svazů a které se týkaly finanční situace a likvidity Sazky,“ vysvětlil mluvčí firmy Zdeněk Zikmund.
Sazka je přesvědčena, že za vším je konkurenční boj. „Penta je majoritním vlastníkem sázkové kanceláře Fortuna, podnikající ve stejné oblasti jako Sazka. Nepravdivé informace týkající se hospodaření a finanční situace Sazky zveřejnili její zástupci s cílem uměle snížit hodnotu firmy a získat neoprávněný prospěch. Dalším cílem bylo poškodit konkurenta a zvýšit hodnotu vlastních, veřejně obchodovaných akcií,“ konstatoval Zikmund. Penta se tak dle jeho názoru dopustila nekalého soutěžního jednání, které je v rozporu s obchodním zákoníkem, a způsobila Sazce škodu značného rozsahu. Sazka současně zažalovala Komerční banku, která nedávno svoji pohledávku za loterijní firmou prodala Vítkovi. Po finančním ústavu požaduje miliardové odškodné, údajně za poškození dobrého jména. Mluvčí Sazky Zikmund podání žaloby potvrdil. Do doby, než ji projedná soud, ale odmítl poskytnout další informace. Vítek komentoval podání žaloby v médiích tím, že je přesvědčen, že se Sazka snaží žalobou oddalovat řešení svých dluhů. Dle něj žaloba jen těžko změní něco na skutečnosti, že je pohledávka, kterou od Komerční banky koupil, dávno po splatnosti. Navíc je úročena takřka dvacetiprocentním sankčním úrokem. A co na to akcionáři? „Konečně snad dostaneme na stůl všechny věci, které pro své rozhodování potřebujeme,“ konstatoval prezident Českého tenisového svazu a člen výkonného výboru ČSTV Ivo Kaderka. Narážel tak na to, že dřívější žádosti o informace vedení Sazky odbývalo s tím, že se jedná o obchodní tajemství. „Teprve až získáme potřebné informace, můžeme se začít bavit o dalších variantách, budeme hledat možnosti, jak zachránit a ochránit Sazku,“ prohlásil.
Kaderka je lidmi ze sportovní oblasti považován za jednoho z aktuálně nejvlivnějších sportovních činovníků. I proto, že funguje jako poradce ministra financí Miroslava Kalouska pro oblast financování sportu. Navíc je jako jeden z mála šéfů sportovních svazů schopen sehnat dostatek finančních prostředků. „V souvislosti se Sazkou je nutné se zeptat, zda ji má opravdu v rukou ten, kdo ji vlastní,“ upozornil Kaderka. Kterou z variant na záchranu Sazky preferuje, neuvedl. Ty jsou zatím tři: majetkový vstup Penty, Radovana Vítka či záchrana Sazky bez účasti strategického partnera. „Všechny varianty je nutné probrat s právníky, auditory a ve výboru ČSTV. Pořád vidím možnost přežití Sazky i bez investorů zvenčí,“ řekl v médiích Kořan.
Nevzdává se ani generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Ten si na pomoc povolal vlivného lobbistu a podnikatele Martina Ulčáka, který jedná za Sazku s věřiteli. Ulčák prohlásil, že obě Vítkovy pohledávky mají obchodní i právní řešení. „Uvidíme, v jakém tónu se budou Vítkovy požadavky nést,“ řekl Ulčák na tiskové konferenci. Pro úplnost je nutné dodat, že před několika lety byl Ulčák za jednu z transakcí se šéfem Sazky Hušákem obviněn policií, ta pak obvinění zrušila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).