Menu Zavřít

První padlý

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Kvůli pokusu o přidělení zakázky firmě manželky ředitele Vleugelse byl vyhozen Charles Peake

Skandál s pokusem o přidělení zakázky ženě generálního ředitele Unipetrolu Françoise Vleugelse má již svého prvního potrestaného. Vleugelsův přímý podřízený Charles Peake podle informací týdeníku EURO ve společnosti Unipetrol končí. Jeho pracovní poměr se uzavřel k poslednímu květnu, ale kancelář musel opustit ještě o několik dnů dříve. Charles Peake, který byl chief merger officer a chief information officer celého holdingu, totiž podle interního auditu Unipetrolu hrubě porušil platná pravidla při výběrovém řízení na poradenské služby pro restrukturalizaci společnosti Unipetrol Trade. „S Charlesem Peakem se jedná o ukončení jeho pracovního poměru ve společnosti Unipetrol. Součástí dohody obou stran bude závazek o mlčenlivosti,“ sdělila týdeníku EURO tisková mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.
Toto výběrové řízení, jak týdeník EURO informoval minulý týden, vyhrála společnost Chemical Solutions, jejíž jedinou majitelkou a jednatelkou je žena generálního ředitele Unipetrolu Marta Vleugelsová. Podle polského listu Puls Biznesu chce dozorčí rada společnosti PKN Orlen, která je majoritním vlastníkem holdingu Unipetrol, kvůli této aféře odvolat i samotného Vleugelse. Dozorčí rada je totiž podle polského listu přesvědčena, že postup manželů Vleugelsových není v souladu s firemními pravidly corporate governance.

Chybějí dokumenty.

Interní audit, který prověřoval průběh výběrového řízení, v němž byla vybrána společnost Chemical Solutions, zjistil mnohá závažná pochybení. Celý proces nebyl dostatečně zdokumentován. Auditoři nenašli dokumentaci ani o kritériích, na jejichž základě byla nakonec nabídka společnosti paní Vleugelsové vyhodnocena jako nejlepší. Charles Peake, který celý tendr vedl, k tomu nebyl podle auditorů nikým pověřen. Navíc mu dokázali i nestandardní komunikaci s jedním z účastníků tendru, právě se společností Chemical Solutions. Peake ji kontaktoval dříve než ostatní účastníky a nabídl jí pomoc při výběrovém řízení.
Podezřelá je i neobvykle krátká doba, která byla dána pro podání nabídek. Poptávka po konzultační službách byla zveřejněna 5. února 2007 a termín pro podání nabídek byl již 7. února 2007. Auditoři se rovněž pozastavovali nad nesrovnatelným polem soutěžících. Osloveny byly totiž kromě relativně neznámé společnosti Chemical Solutions ještě dvě celosvětově známé společnosti – AT Kearney a McKinsey. Rozhodnutí o vítězi tendru učinil sám Peake. Již připravená smlouva mezi společnostmi Chemical Solutions a Unipetrol Trade sice nebyla nikdy podepsána, protože vedení petrochemického holdingu se obávalo, že by mohlo jít o střet zájmů. Chemical Solutions ale přesto pro Unipetrol Trade již začala pracovat a zaměstnanci Unipetrolu jí svěřovali citlivé informace. Za tyto služby, které byly podle interního auditu poskytovány celý březen letošního roku, si Chemical Solutions zatím nic nefakturovala. Podle návrhu smlouvy, kterou k podpisu předložil Charles Peake, měla dostávat 500 eur denně.
Tvrzení tiskové mluvčí Unipetrolu Michaely Lagronové (týdeník EURO 22/2007), že společnost Chemical Solutions žádné služby pro holding Unipetrol neposkytovala, je tedy zjevně v rozporu s realitou. Ke zjištěním interního auditu se mluvčí Lagronová nevyjádřila.

Australský manažer.

Charles Peake (44) pochází z česko-australské rodiny a narodil se v Sydney. Vysokoškolská studia absolvoval v USA a zakončil v roce 1989 ziskem titulu MBA na The Garvin School of International Management. Své vzdělání si ještě rozšířil o titul CPA (Certified Public Accountancy) během svého působení u společnosti Ernst & Young v Atlantě. V České republice začal Charles Peake pracovat v roce 1995, nejprve pro Citibank v oddělení Corporate Finance a poté pro Commerzbank v pozici Vice President v oddělení strukturovaných financí, specializujícím se na telekomunikace. V roce 2000 se účastnil převzetí společnosti Czech On Line rakouskou firmou Telekom Austria a zaujal post předsedy představenstva a generálního ředitele. Během krátké doby se společnosti Czech On Line pod vedením Charlese Peaka podařilo téměř ztrojnásobit roční obrat a rozšířit personál o více než 200 zaměstnanců. Loni v březnu nastoupil do Capgemini Czech Republic jako člen vedení společnosti, odpovědný za rozvoj obchodu, odkud přešel do Unipetrolu. Charles Peake je ženatý a má dva syny. K jeho koníčkům patří golf, ragby a hokej.

KL24

Je na řadě generál?

Jestli nakonec dojde kvůli tomuto pokusu o protežování společnosti Chemical Solutions i k odvolání generálního ředitele Unipetrolu, jak uvádí polský list Puls Biznesu, není zřejmé. A vzhledem k tomu, že už byl potrestán jeden vysoce postavený manažer a že Chemical Solutions nakonec zakázku nezískala (smlouva podepsána nebyla a Chemical Solutions žádné peníze neobdržela), šlo by do značné míry o překvapivě tvrdý postup majoritního akcionáře. V pražských kuloárech se již několik týdnů spekuluje o třech jménech, která by mohla Vleugelse případně nahradit. Prvním je bývalý místopředseda představenstva a finanční ředitel Unipetrolu Marek Mroczkowski, druhým předseda představenstva a generální ředitel Parama a člen představenstva Unipetrolu Ivan Ottis a třetím místopředseda představenstva a generální ředitel Unipetrol Rafinerie Stanislav Bruna.

Časový průběh podezřelého tendru

  • Leden-únor 2007 – nedokumentované rozhodnutí o zahájení tendru
  • 5. února 2007 – 18:33 – poptávka oficiálně vyhlášena
  • 5. února. 2007 – 18:34 – Charles Peake poskytl společnosti Chemical Solutions informace o poptávce na konzultační služby pro restrukturalizaci Unipetrol Trade
  • 7. února 2007 – termín pro podání nabídek
  • 1. března. 2007 – Charles Peake navrhl podepsat kontrakt s Chemical Solutions
  • Březen 2007 – Chemical Solutions začala poskytovat služby a Unipetrol Trade jí předával citlivé informace
  • 3. dubna. 2007 – ukončení spolupráce
  • Našli jste v článku chybu?