Menu Zavřít

PRVNÍ SIGNÁL ZPOMALOVÁNÍ

8. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

CIF24

Možná začíná zpomalování české ekonomiky, soudí necelá polovina respondentů Manažerského barometru. Myslí si, že to však není jen následek zvýšení klíčových úrokových sazeb, ke kterému před nedávnem přistoupila Česká národní banka.
„Zvýšení sazeb je reakce na neúměrnou výši inflace, tedy nominální, nikoliv reálný růst ekonomiky. Je to pouze první signál, který křivku inflace přihne směrem dolů, zní charakteristický názor ředitelů.
Všeobecně je ale zvýšení sazeb hodnoceno pozitivně. „Rozhodně je to rozumná reakce centrální banky na vývoj inflace a zejména na vývoj veřejných financí. Expanze je poměrně značná a dalším růstem spotřeby na úkor deficitu platební bilance může ekonomiku ohrozit, tvrdí jeden z respondentů. Další dodává: „Samotné nepatrné zvýšení úrokových sazeb nemusí vůbec nic znamenat. Je ale dobře, že centrální banka pozorně sleduje situaci a reaguje spíše s předstihem než opožděně.
Padl i názor, že pro českou ekonomiku je mnohem důležitější vývoj v zemích, do nichž Česko vyváží. „Úroková míra není v dnešní situaci podstatná. Závažnější je zpomalení ekonomiky v Německu a dalších státech Evropské unie, které nepochybně povede k poklesu exportu, a tím i ke zhoršení naší ekonomiky. Levnější peníze v takové situaci nic podstatného neřeší, soudí tento manažer. Další uvádí: „Ať chceme, nebo ne, jsme součástí globální ekonomiky a vliv lokálních institucí začíná klesat. Jediným reálným nástrojem, kterým lze ekonomický rozvoj v této situaci ovlivnit, jsou daně.
„Půl procentního bodu nemůže způsobit zpomalení ekonomiky, úrokové sazby jsou u nás v porovnání s Polskem, Maďarskem nebo Slovenskem jednoznačně nejnižší. Větší problém vidím ve vysokém kursu koruny, která začíná destimulovat export, uzavírá jeden z manažerů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).