Menu Zavřít

První symbolické miliony pro okradené

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

V únoru se začnou dražit nemovitosti Borise Vostrého. Proti exekuci se ohrazoval slovenský miliardář Široký

Trvalo to zhruba rok, než se vymáhání majetku Borise Vostrého přiblížilo až do fáze skutečného zpeněžení. V úterý 25. února se uskuteční dražba části domu ve Znojmě, kde se bývalý manažer harvardských investičních fondů narodil. Pokud se aukce vydaří, půjde o první výnos z exekuce, která se rozběhla po vynesení pravomocného rozsudku nad Vostrým a zakladatelem harvardských fondů Viktorem Koženým z října 2012. Peníze by měla získat nástupnická společnost - Harvardský průmyslový holding, a. s. v likvidaci (HPH), respektive její akcionáři.

Připomeňme, že Vrchní soud v Praze odsoudil Koženého a Vostrého za tunelování fondů k mnohaletému vězení a miliardovým náhradám (Kožený dostal deset let a náhradu škody více než osm miliard korun bez započítání úroků, Vostrý devět let a povinnost zaplatit přes dvě miliardy korun). Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají na druhé straně zeměkoule. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v nedalekém Belize, kde získal občanství. Snahy českých úřadů o jejich vydání zatím nikam nevedly.

Vostrý, který na rozdíl od Koženého zůstal v Česku zapsán jako majitel nemovitostí, se proti exekucím bránil u pražských soudů. Stejně jako jeho manželka, které patří dům ve Velké Dobré u Kladna, ale zatím neuspěl. Dosáhl pouze pozdržení termínu dražeb. První na řadu přišel jeden ze dvou bytů, na něž je podle katastru nemovitostí rozdělen dům ve Znojmě. Dražbu vyhlásil kladenský soudní exekutor Peter Kučera, jenž řídí exekuci na Vostrého majetky v České republice. Odhadovaná cena bytu je 1,3 milionu korun, zájemce musí nabídnout alespoň 897 tisíc. Dražba bude probíhat pouze elektronicky na portálu Okdražby.cz. Vostrý v reakci na nařízenou dražbu pro týdeník Euro uvedl, že se stále považuje za nevinně odsouzeného v politické kauze a plánuje se obrátit na Evropský soud pro lidská práva. „Vilu nechal postavit můj dědeček, za Masaryka byl radním ve Znojmě. Až budu v důchodu, budu v ní bydlet. Rozhodně se nevzdávám,“ odepsal Vostrý v e-mailu. S žádostí do Štrasburku ale musí počkat na výrok českého Nejvyššího soudu, který zatím nerozhodl o jeho dovolání.

Termín na dražbu druhé části domu zatím exekutor nestanovil. Důvod nechtěl říci s odkazem na povinnost mlčenlivosti. Podle dostupných informací se exekuce domu rozdělila proto, že v druhém bytě žila podnájemnice.

Jeho dražba by mohla přijít na řadu zhruba za tři měsíce. Exekuce zatím nedospěla do finále ani u domu ve Velké Dobré nebo družstevního bytu na pražském Břevnově. Reálný termín těchto aukcí spadá na přelom prvního a druhého pololetí letošního roku.

Miliony versus miliardy Celková částka, kterou by vynesl prodej Vostrého nemovitostí, je ve srovnání s miliardovými škodami spíše symbolická. Praktický význam nemá ani z pohledu drobných akcionářů někdejších fondů, kterých je stále několik desítek tisíc. Na jednoho připadá nicotná částka.

Z jejich pohledu je klíčový dopad exekuce na spletenec společností a trustů umístěných nejčastěji v daňových rájích, kde se pravděpodobně nachází většina majetku Koženého a Vostrého. Díky tomu, že se exekuce neomezuje pouze na Českou republiku, nejsou vyhlídky úplně beznadějné ačkoli vymáhání v Belize nebo na Kajmanských ostrovech určitě není snadné.

Náznaky prvních hmatatelných výsledků exekuce přicházejí ze Slovenska. Na rozdíl od Česka se tam exekuce nezapisují do obchodního rejstříku a průběh jednotlivých řízení se tedy nedá veřejně sledovat. Týdeníku Euro se však podařilo zjistit, že se exekuce na Vostrého majetek dotkla i jednoho z největších slovenských podnikatelů Juraje Širokého. Ten v 90. letech řídil fungování harvardských fondů v Bratislavě. S Vostrým a dalšími spolupracovníky Koženého jej spojuje minulost příslušníka Státní bezpečnosti, konkrétně předlistopadové rozvědky. Široký nebyl za tunelování fondů trestně stíhán, ačkoli se podle právoplatného rozsudku na kontroverzních převodech podílel. Pod jeho taktovkou se slovenské fondy přetransformovaly do společností Prvá strategická a Druhá strategická. Zejména přes Druhou strategickou dnes Široký ovládá přední stavební společnost Váhostav–SK nebo hokejový klub HC Slovan Bratislava, který v současnosti hraje ruskou KHL. Firmy z okruhu Druhé strategické působí také v chemickém průmyslu (Plastika Nitra), developmentu a dalších oblastech. Podle slovenských médií je Široký spřízněný s vládnoucím Směremsociální demokracií premiéra Roberta Fica.

Kde skončily dolary Podle likvidátora HPH Zdeňka Častorála nechal Široký v roce 2002 převést zhruba 50 milionů dolarů z majetku HPH do Druhé strategické.

Peníze údajně pocházely z kyperské společnosti Daventree Resources, jež měla spravovat mimo jiné zisky z podnikání Koženého v zemích bývalého Sovětského svazu.

Široký tvrdil, že Druhá strategická převedla většinu z této částky na podílníky. Častorál ale namítal, že tato výplata byla pouze zastíracím manévrem pro tunelování, slovenský podnikatel podle něj v první řadě vyplatil spřízněné firmy kontrolované Vostrým. Policejní vyšetřování podnícené Častorálem však k ničemu nevedlo.

Suverénní pozicí Širokého zřejmě otřásla až exekuce. Není známo, zda a jak jeho firmy konkrétně postihla. Dobře informovaný zdroj z prostředí slovenské justice týdeníku Euro nicméně potvrdil, že si Široký stěžoval na postup exekutora u tamního ministerstva spravedlnosti. „Žádná pochybení v postupu exekutora nebyla zjištěna,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován. Podrobnosti nejsou známy. Týdeník Euro se na exekuci zeptal i Širokého, ten na zaslané dotazy minulý pátek neodpověděl.

Podle Častorála doléhá exekuční řízení také na slovenské společnosti Tass Invest a Tass Holding, které vede bývalý Vostrého spolupracovník Tomáš Ševčík. Společnost Tass Invest je jediným akcionářem severočeského výrobce izolačních vláken Union Lesní brána.

Anulovaná hromada Vedle Slovenska se likvidátor HPH snaží získat přístup také k dalším majetkům v zahraničí. Výsledky v podobě reálných výnosů zatím nejsou na dosah. Platí to i o kyperských trustech, které spravovaly velkou část majetků vyvedených z harvardských fondů. Trusty ovládali lidé okolo Vostrého, pokus o dohodu s HPH v roce 2011 vyústil v roztržku mezi Častorálem a předsedou představenstva HPH Karlem Staňkem (podle Častorála začal Staněk spolupracovat s Vostrým a Ševčíkem).

Řevnivost mezi likvidátorem a statutárními orgány HPH přerostla v několik soudních sporů a komplikuje vymáhání majetku. Častorál si nicméně v prosinci připsal důležitý úspěch. Městský soud v Praze na podnět jednoho z akcionářů HPH zrušil všechna usnesení valné hromady společnosti z loňského října, na které byl Staněk a další lidé schváleni v představenstvu, respektive dozorčí radě. l

WT100

Slovenský miliardář si na exekutora marně stěžoval u ministerstva spravedlnosti.

O autorovi| Tomáš Pergler • pergler@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?