Menu Zavřít

PRVNÍ ZTRÁTA ZA PATNÁCT LET

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Motorola

Chicago (NYT) – Motorola minulý týden připravila investorům zklamání. Poprvé po patnácti letech vykázala čtvrtletní ztrátu. Její výše činí 206 milionů dolarů, což v přepočtu na akcii znamená devět centů. Ani obrat firmy nedosáhl očekávání Wall Street. Oproti předchozímu čtvrtletí klesl o jedenáct procent na 7,75 miliardy dolarů.

„Cítíme ekonomický pokles ve Spojených státech, který se postupně přenáší i na zbytek světa, uvedl šéf Motoroly Christopher Galvin.

Sekce mobilních telefonů, která je největší částí Motoroly, zaznamenala pokles prodejů o třicet procent oproti předchozímu roku. Podobný, jen o něco nižší pokles byl i v oblasti čipů.

Motorola proto v polovině minulého týdne oznámila, že zvažuje prodej některých aktivit, které nepokládá za klíčové. Chce tak zvýšit hotovost, snížit náklady a zjednodušit operace ve firmě. Zatím však vedení odmítá informovat, o které aktivity se bude jednat. Předpokládá se, že firma pravděpodobně ze svého portfolia odepíše aktivity v oblasti automobilové elektroniky, policejních rádií a dalších produktů pro veřejnou bezpečnost. Jejich prodej by firmě mohl vynést až 5,6 miliardy dolarů. To jsou skoro tři čtvrtiny příjmů za minulé čtvrtletí.

ebf - tip - debata

Analytici tuto zprávu přijali velice příznivě. Motorola již letos jednou projevila velkou snahu o snížení nákladů. V březnu ohlásila propouštění sedmi tisíc pracovníků, což je patnáct procent celkového stavu. K podobnému kroku se minulý týden odhodlal i německý Siemens a rozhodl o propuštění plné čtvrtiny zaměstnanců. Dva tisíce zaměstnanců tak odejdou z výroby mobilních telefonů, protože poptávka po nich vytrvale klesá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).