Menu Zavřít

Punto zaskočilo analytiky

2. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Fiat

ebf - tip - debata

PRAHA (zao) - Koncern Fiat vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku provozní zisk více než tři sta šedesát milionů eur, když v předchozím období skupina vykázala ztrátu sto dvaceti pěti milionů eur. Pozitivní výsledky výrazně překonaly očekávání většiny analytiků, kteří koncernu předpovídali mírnější oživení.
Problémová divize Fiat Auto, která se v červených číslech pohybovala déle než čtyři roky, značně ovlivnila celkový dobrý výsledek skupiny ziskem ve výši jednadvaceti milionů eur, čímž o dvě stě padesát procent překonala očekávání analytiků. Ve výsledcích za celý rok ovšem automobilová divize zůstala stále ve ztrátě téměř tří set milionů eur. Firma uvádí, že na celkovém stavu automobilky se příznivě projevilo zejména zářijové zahájení prodeje nové verze modelu Punto. S tímto vozem se pojí také poměrně ambiciózní záměry koncernu pro letošní rok, v němž ho Fiat hodlá prodat každý den s výjimkou Vánoc tisíc kusů.
Tyto odvážné plány ale zřejmě přibrzdí konkurence v podobě nových modelů vozů Toyoty, Škody či Opelu, což by automobilovou divizi Fiatu mohlo přivést zpět do potíží. Analytici ovšem považují za důležitější, že vedení koncernu se podařilo po dlouhé době dostat dluhy skupiny pod kontrolu. Snížení závazků o šest miliard eur za loňský rok je prý dostatečně silný signál o návratu Fiatu do stabilní fáze existence. Koncern dále oznámil, že se hodlá vrátit i na trh s dluhopisy a vydá sedmileté obligace, jejichž objem a cena bude záviset na situaci na trhu. Šéf Fiatu Sergio Marchionne nedávno prohlásil, že v letošním roce doufá v rámci stabilizace skupiny v uzavření dalšího spojenectví s některým z konkurentů, jak již dříve učinil s PSA Peugeot-Citroën, Fordem a Suzuki.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).