Filmový festival Grandhotel Pupp v době karlovarského filmového festivalu, který začíná již tento pátek, hostí filmové hvězdy a společenskou smetánku. Korzují kolem něj mladí muži s ostrým pohledem a vybouleným sakem z nejrůznějších ochranek a rozhodně se tu výtržnosti netropí. Tedy netropily. Letos se ale vedení hotelu rozhodlo oživit svou kuchyni spoluprací se známou pražskou restaurací a vinotékou Red Pif. A bude všechno trochu jinak, protože její majitel Milan Bartoš do Varů vyráží se svým projektem Pupppunk připomínajícím, že letos je to právě čtyřicet let od punkové vzpoury ve Velké Británii. A protože „punk is not dead“, chystá se vzpoura proti zaběhlým pořádkům i ve Varech.
Punkový projekt chce pomoci spojit tradiční svět byznysu a hvězd z Puppu s nadšenými batůžkářskými návštěvníky festivalu u dobrého jídla a pití. Hlavně bez kravat a sak. Ačkoli Bartoš by si musel punkové číro leda tak nalepit, buřičství v sobě má dost a kolem říčky Teplé bude asi dost rušno, aniž by tam noční klid rušili Sex Pistols nebo Visáči.
Bubliny i dobrá káva
Vařit se bude v kuchyni pod širým nebem pro hosty v tradiční zahradní restauraci.
Před ní ale vznikne rozlehlá gastrozóna pro návštěvníky festivalu, kteří budou moci ochutnávat to samé menu za přijatelnější ceny formou prodeje take away.
Místo obvyklých halušek prodávaných ve stáncích před Thermalem určitě bude stát za to zkusit fine dining kuchaře Stephena Senewiratneho z Red Pifu.
Ten vaří kuchyni inspirovanou jihovýchodní Asií a už dnes slibuje tataráček z lososa s pažitkou, salátkem a nori řasou či dezert z manga, jogurtu a limety. Speciální festivalové punkové cuvée dodá vinařství Trpělka & Oulehla. Premiéru na festivalu také budou mít bubbles wine, lehká zábavná a cenově dostupná šumivá vína velmi solidní kvality. Bubbles bary zaměřené právě na tento typ vína vyhledávaného mladými lidmi vznikají nyní po Evropě hojně jak punková doupata v sedmdesátých letech. Před Puppem by měl takový bubbles bar zastoupit stařičký Citroën HY. Bartoš slibuje, že tam bude k mání i jinak v Karlových Varech obecně dosti vzácná dobrá káva.
A protože punk protestuje proti všemu, vzbouřil se Bartoš i proti tradici plastových kelímků a papírových misek obvyklých při prodeji formou také away a jeho hosté dostanou za padesátikorunovou zálohu zapůjčené standardní vinné sklenice a porcelánové talíře karlovarské porcelánky Thun, která shodou okolností letos slaví pozoruhodné výročí – rovných 222 let své existence.
Přestože se ve Varech v posledních letech gastronomická scéna začala posunovat vzhůru, pořád není jednoduché se v lázeňském městě dobře najíst a ochutnat k tomu třeba i dobré víno. Tam, kde to funguje, pak bývá dost těžké najít volné místo. Čerstvý počin Grandhotelu Pupp tak má dobrou šanci uspět.