Menu Zavřít

Putin doladil předvolební strategii. Kandidaturu prý oznámí v listopadu

12. 9. 2017
Autor: čtk

Sbory kremelských poradců dokončily strategii vstupu prezidenta Vladimira Putina do boje za znovuzvolení, který má v příštím roce v březnu vyvrcholit volbami hlavy státu. Napsal to dnes ruský list Kommersant. Putin svou účast ve volební kampani ještě neoznámil, všeobecně se ale předpokládá, že o další šestiletý mandát bude usilovat. Šance na vítězství má vysoké.

Putinův vstup do volebního zápasu je naplánován do dvou etap, napsal ruský list s odvoláním na své kremelské zdroje. V listopadu bude hlava státu informovat veřejnost, že je v zásadě připravena bojovat o další mandát. Oznámení má být okázalé, nejspíš ve formě široké besedy s občany, kteří Putina k účasti ve volbách vyzvou.

Do té doby Kreml uspořádá několik veřejných akcí za Putinovy účasti. Jednou z nich má být 30. října odhalení památníku obětem stalinských represí na Sacharovově bulváru v Moskvě. Akce má podle Kommersantu přispět ke „konsolidaci společnosti“ a bude provedena na té nejvyšší úrovni. Následovat budou další velké události, například Den národní jednoty 4. listopadu nebo připomínka stého výročí bolševické revoluce o tři dny později.

Moskevský deník v této souvislosti připomněl dřívější informace o tom, že prezidentské volby, původně naplánované na 11. březen 2018, se budou konat o týden později, tedy v den výročí smlouvy o připojení ukrajinského Krymu k Ruské federaci.


Miliardářům kraluje Putin. Má prý víc než Gates s Bezosem dohromady

 Ruský prezident Vladimir Putin


Druhou etapu odstartuje formální oznámení Putinovy kandidatury, píše Kommersant. Tento akt bude podle něj odsunut na co nejpozdější dobu, aby Putinova kampaň mohla být co nejkoncentrovanější.

Putin v minulosti kandidoval za vládní stranu Jednotné Rusko, ale role strany v příštích volbách není ještě určena. V poslední době ruská média píší o „pracovní verzi“, podle níž by měl dosavadní šéf Kremlu kandidovat jako nezávislý. Potřebovat proto bude milion podpisů, při jejichž sběru by měli aktivisté Jednotného Ruska pomáhat.

Při minulých volbách v roce 2012 Jednotné Rusko navrhlo Putina jako svého kandidáta spíš jen formálně, veřejnou podporu mu zajišťovala Kremlem vytvořená společenská organizace Lidová fronta. Informované zdroje tvrdí, že ani tato varianta nyní není vyloučena.

Putin se poprvé stal ruským prezidentem v roce 2000, v roce 2008 ho po dvou volebních obdobích ve funkci vystřídal jeho politický souputník Dmitrij Medveděv. Do nejvyšší funkce se Putin vrátil v roce 2012, kdy vstoupilo v platnost prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let.

CIF24

Dále čtěte:

Putinova Lada chce dobýt německý trh. Pomoci má český manažer

Putinův státní kapitalismus: navrch huj, uvnitř dotace

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu

[mf-galerie id=2925]


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).