Menu Zavřít

Radek Neumann: Nová tvář pražské burzy

25. 10. 2012
Autor: Profimedia.cz

Po dvou dekádách specifik pražské burzy čeká od prosince investory změna v podobě přechodu obchodního systému BCPP na systém Xetra. Vídeňská burza, která BCPP vlastní, rozhodla o přechodu členských burz CEESEG (Skupina burz střední a východní Evropy – Vídeň, Budapešť, Lublaň a Praha) na tento rozšířený obchodní systém s cílem posílit svou pozici v Evropě.

Xetra je úspěšně používaný systém, který byl původně vytvořen pro burzu ve Frankfurtu a jehož prostřednictvím v současné době již obchoduje mnoho významných burz. Pro Prahu by tedy neměl tento přechod být krokem dozadu, ale prostý posun s dobou. Systém SPAD pro obchodování v lotech a s funkcí tvůrců trhu po dlouhé době přestane existovat a bude nahrazený systémem, který bude hybridem mezi SPAD a KOBOS. Nemá cenu lamentovat nad změnou a oslavovat staré dobré časy, ale přizpůsobit se novému systému.


Čtěte také:

O akcie firmy Tatry Mountain Resorts nebyl na burze zájem

Regulace akciových obchodníků se může minout účinkem

EBF24


Pro drobné investory bude dopad zanedbatelný a obchodování bude podobné klasickému KOBOS. Velcí investoři budou muset otestovat schopnost trhu absorbovat větší objednávky a možný vstup nových obchodníků na trh. Novinkou bude upravená činnost tvůrců trhu, kteří budou mít povinnost kotovat minimálně 90 procent času v rámci daného měsíce. Ve vypjatých chvílích se tedy může stát, že na trhu nebude žádný tvůrce trhu, který by zajišťoval likviditu, ale jen retailové objednávky. Vzhledem k současnému stavu burzy snad k žádným extrémním situacím docházet nebude a přechod na Xetra bude pro Prahu přínosem. Nezbývá než zvolat „Zemřel král, ať žije král“.

Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).