Menu Zavřít

Radek Palata: Nový republikánský Kongres může pomoci obchodu

11. 11. 2014
Autor: CC BY-SA 2.0: Kmccoy via Wikimedia

Kongresové volby, v nichž republikáni před týdnem plně ovládli americké zákonodárství, otáčejí kormidlo světové mocnosti číslo jedna novým směrem. Od ledna, kdy posílená většina republikánů ve Sněmovně reprezentantů a čerstvá většina v Senátu přebírají pravomoci, lze očekávat významné změny v americké zahraniční, bezpečnostní i hospodářské politice.

To platí především ve vztahu k okolnímu světu, ale ani vnitřní politická scéna v Americe nebude klidná. K problémům ve světě, zejména pokud se týkají režimů nedemokratických nebo se Západem nespolupracujících, zaujímají republikáni vyhraněnější a nesmlouvavější postoje.

Obchodní dohody

Američtí zákonodárci mají oproti svým evropským kolegům a jejich politickým modelům mnohem významnější vliv právě na směřování zahraniční politiky. Proto může svět současnou změnu politické konstelace výrazně pocítit. Řešení aktuálních problémů na rozbouřeném Blízkém východě může do značné míry ovlivnit například nástup jestřába Johna McCaina do čela senátního obranného výboru.

Republikánská vláda nad oběma komorami Kongresu ovlivní i mnohem praktičtější sféru vztahů se světem, a to v oblasti obchodu a ekonomiky. Tato oblast nabízí asi nejširší platformu, na níž by exekutiva dosluhujícího demokratického prezidenta Obamy v závěrečných dvou letech mohla najít s republikánským Kongresem společnou řeč. V běhu jsou jednání o zónách volného obchodu s Evropou a Asií, která Obama tlačí i přes odpor ve své vlastní straně.

Protlačit silou

Na severoatlantické části obchodních dohod USA usilovně pracují, tu tichomořskou zatím komplikují neshody s Japonskem a odpor Číny, která do klubu nebyla přizvána. Obecně by tvorbu zón volného obchodu a hospodářské spolupráce měl na americké straně usnadnit lednový odchod vůdce demokratické většiny Harryho Reida z čela Senátu.

Reid tyto snahy prezidenta Obamy dosud celkem sveřepě blokoval. Republikáni, které v Senátu zřejmě povede Mitch McConnell z Kentucky, jsou volnému obchodu a omezování administrativních překážek obecně více nakloněni. Spolu s druhým republikánským kongresovým vůdcem Johnem Boehnerem hodlají nyní dát věcem řádný spád.

V domácí politice se bude shoda hledat těžko. Může se stát, že republikáni se soustředí na zničení Obamacare a zastavení reformy imigrační politiky. Ta měla legalizovat pobyt části nezákonných přistěhovalců a prezident ji hodlá prosadit i přes odpor Kongresu vlastní exekutivní silou. Obamovi může Kongres komplikovat práci, ale na druhé straně – prezident se za dva roky na rozdíl od budoucího republikánského kandidáta o přízeň voličů ucházet nebude.

Za vším jsou peníze

Politologové se po volbách pozastavují především nad vzrůstající polarizací americké politické scény. Příčinou jsou obrovské toky sponzorských peněz ve volebních kampaních. Politici kvůli tomu ztrácejí svou autonomii jako reprezentanti demokratické většiny voličů. Zatím to ještě dokáže řešit americká ústava svými „checks and balances“, ale i na ty už se snaží svět velkých peněz útočit.

Pro příklady, jak peníze, ať už přijdou z jakékoli světové strany, dokážou s politikou cvičit, ostatně nemusíme chodit daleko.


Čtěte také:

MMF24

Stopka pro Obamu: Kongres patří republikánům

Obama a republikáni musejí hledat kompromisy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).