Menu Zavřít

Rafinerský zákon pro cizí firmy

26. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Irák

CIF24

Irácký parlament schválil minulý týden návrh zákona, který umožní zahraničním firmám budovat a provozovat v Iráku rafinerie. Vyjednávat se zahraničními podniky budou moci i regionální vlády, v jejichž pravomoci budou i podpisy smluv a udělování licencí. Irácká vláda připravila ještě zákon o využití uhlovodíkových ložisek, ale o něm tamní zákonodárci zatím nejednali.
Rafinerský zákon předpokládá, že ministerstvo ropného průmyslu zajistí dodávky ropy firmám, které se budou investičně podílet na výstavbě. Cena se stanoví na základě exportní ceny irácké ropy minus náklady na dodání ropy k nejbližšímu odběrnému bodu. Na ropu bude poskytnuta i sleva ve výši jednoho procenta. Investoři budou mít právo stanovovat ceny zpracovaných ropných produktů a prodávat je na území Iráku i mimo ně.
Firmy, které budou do výstavby a provozu rafinerií investovat, budou také moci v Iráku využívat skladových kapacit, přístavů a ropovodů, přes něž budou produkty vyvážet. Pozemky pro výstavbu rafinerií zajistí ministerstvo financí, a to vždy na 40 let s možností obnovy pronájmu.

  • Našli jste v článku chybu?