Menu Zavřít

Raiffeisenbank stoupl zisk o 19 procent, objem úvěrů vzrostl o desetinu

26. 2. 2019
Autor: Lucie Pařízková/Empresa Media/Profimedia.cz

Raiffeisenbank v roce 2018 stoupl čistý zisk meziročně o 19,1 procenta na 3,36 miliardy korun. Celková aktiva banky vzrostla o 7,3 procenta na 362,5 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o desetinu na 234 miliard korun. Růst přitom nastal ve financování domácností (hypotéky a spotřebitelské úvěry) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 7,6 procenta na 271 miliard korun.

„Uplynulý rok byl pro celý trh velmi náročný. Banky se musely vyrovnat nejen s neustále se zvyšujícími požadavky ze strany českého i evropského regulátora, ale také s přibývající agendou související se zaváděním technologických novinek,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Celkové provozní výnosy banky vzrostly loni o 2,5 procenta na 10,77 miliardy korun. Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, meziročně poklesly o 34,4 procenta na 1,49 miliardy korun. Hlavním důvodem byl fakt, že výnosy v roce 2017 jednorázově navyšoval příjem z prodeje státních dluhopisů a výnosy spojené s ukončením devizových intervencí České národní banky.


Čtěte komentář: Přidušené banky se budou bránit

 Přidušené banky se budou bránit - ilustrace


Provozní náklady Raiffeisenbank 5,81 miliardy korun se proti roku 2017 snížily o 3,7 procenta, a to navzdory vyššímu příspěvku banky do Fondu pro řešení krize. Kapitálová přiměřenost banky dosáhla k 31. prosinci 16,92 procenta.

Raiffeisenbank poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

CIF24

Přečtěte si také:

Objem hypoték a půjček na bydlení vzrostl na nový rekord, přísnějším pravidlům navzdory

Dopad vyšších sazeb a přísnějších podmínek: objem hypoték loni klesl o 7,4 miliardy korun

Čekání na hypoteční novelu může poškodit české banky, tvrdí viceguvernér Mora

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?