Označení „B představuje mimořádnou kvalitu
Východně od oblasti Süd–ost Steiermark se dostáváme do již třetího ze čtyř rakouských regionů, do Burgenlandu. Jeho čtyři oblasti spolu představují 30 procent vinařství v Rakousku. V nejmenší z nich, v oblasti Südburgenland plochu 255,29 hektaru bílých a 193,2 ha modrých odrůd opečovává 1636 vinařských subjektů. Průměrná velikost plochy vinic tedy činí přibližně 0,27 hektaru, což znamená, že většina zdejších vinařů jsou rolníci se smíšenou zemědělskou produkcí, kde víno není prioritní plodinou. Vínu je však věnována stejná péče jako v jiných místech Rakouska. Odrůdové členění je typické jako všude v zemi, to jest Vlašský ryzlink a především Frankovka. Vůbec celý Burgenland je územím Frankovek – uhlazených, temně barevných s bohatou vůní a sametovou chutí, rurálních s taninovým drhnutím na patře při každém doušku nebo mladých a „rohatých , s rozházeným buketem a chutí dosud neučesanou. Nejvyhlášenější jsou z okolí obce Deutsch Schützen. V oblasti Südburgenland si přijdou na své i ti, kdo dávají přednost vínům bílým. Muškát Ottonel a Burgundské bílé se pyšní bohatou, plnou chutí s výraznými minerálními stopami. Idylická krajina a příjemné klima tvoří ideální prostředí pro pěstování révy i pro rozšířený vinařský turismus. Není nad to, když vína okusíte tam, kde vznikala. Pokud si v některém ze šenků vyberete k napití oblastní specialitu, v případě Südburgenlandu je jí Uhudler – regionální víno s výraznými jahodovomalinovými tóny, nabudete dojmu, že sem patříte odjakživa. Vedle obce Deutsch Schützen se patří jmenovat například vesničku Heiligenbrunn, která je domovem Uhudleru, nebo vinařská střediska Rechnitz či Moschendorf s malým vinařským muzeem a regionální vinotékou. Zde můžete okusit některé ze šedesáti nejlepších vín oblasti, vybíraných každoročně z produkce sdružení vinařů s milým jménem „Die Weinidylle . Z těch, kteří připravují zdejší typická vína, se nemohu nezmínit o jménech Körper–Faulhammer nebo Wallner v obci Deutsch Schützen, dále Posch v Moschendorfu či Deutsch, Pfeiffer nebo Wolf v Heiligenbrunnu. Pominout nelze ani Rechnitz s vinaři, jako je Maindl, Somogyi nebo Weiss. Severně vyčnívá do Maďarska kulatý výběžek – Mittelburgenland. Plocha 1874,97 hektaru vinohradů zde jednoznačně vyznívá ve prospěch modrých odrůd, zejména Frankovky. Z 1533,38 ha keřů s modrými hrozny je přibližně 980 osázených právě touto sortou. Z bílých převládá Veltlínské zelené, za zmínku stojí poměrně rozsáhlá výsadba atypických odrůd – Goldburgeru, Bouvieru nebo Scheurebe. Kopcovitá, mnohdy zalesněná krajina neposkytuje zdejším vinařům lehké podmínky. Přesto zde pěstují hlavně modré sorty, z nich nejvíce Frankovku. Její množství, různorodost a kvalita jsou i důvodem pro vžitý název „Blaufränkischland . Nejznámějšími místy jsou na severu Deutschkreutz, Neckenmarkt, Horitschon. Jižní části vévodí Oberpullendorf a Lutzmannsburg. Specialitou vinařů v Mittelburgenlandu je využívání vinic se starými keři, výjimkou nejsou osmdesátileté vinohrady. Ty rodí méně hroznů, ale kvalitou jsou surovinou, která dává charakteristická tělnatá vína s výbornou perspektivou stárnutí. I přes tradici, která v roce 1989 vedla k založení sdružení „Verband Blaufränkisch Mittelburgenland , se zde prosazují nové trendy. Zejména mladá generace vinařů praktikuje cestu mísených vín na bázi Frankovky. Tato cuvée se připravují zčásti jako vína barikovaná (zrají v soudcích ze dřeva speciálního dubu). Jinou originalitou oblasti je existence zpracovatelských družstev, která vykupují hrozny od malých pěstitelů. Známá jsou především v Horitschonu a Neckenmarktu. Daří se v nich i přes značná množství zpracovávaných hroznů udržet vysoký standard kvality. Jejich produkce dokresluje image oblasti Mittelburgenland coby poskytovatele znamenitých obsažných červených vín s typickým rakouským „střihem . Pokud natrefíte na některé se značením „B , pak se vám dostala do ruky jedna z dvaceti nejlepších Frankovek oblasti, která se smí pyšnit označením „Herkunft Mittelburgenland kontrolliert mit Garantie . Ono „B znamená „Besonderer aus dem Blaufränkischland , tedy něco jako mimořádné víno ze země Frankovek. Mezi významné vinaře se řadí například rodina Gesellmannových a Strehnových z obce Deutschkreutz, Paul Kerschbaum či Franz Weninger z Horitschonu. V neposlední řadě je třeba uvést také Rudolfa Webera a rodinu Tothovu z Lutzmannsburgu nebo Draxlerovy z Neckenmarktu. Ti všichni školí znamenitá vína, která přispívají k tomu, že je Rakousko stále více vnímáno jako vinařská světová velmoc.
Nabídka týdne
Rotspon 1999, jakostní víno suché, cuvée.
Producent: Sonnhof Jurtschitsch, Langenlois, Kamptal
Za tajemným názvem se skrývá neobvyklé víno. Neobvyklé co do použitých odrůd. Rotspon je připraveno smísením Burgundského modrého a Zweigeltrebe – tady jakési francouzsko–rakouské společenství.
Pečlivým, redukovaným způsobem vypěstované hrozny daly předpoklad vzniku zajímavého vína. Sytá temná barva brilantní jiskřivosti, bohatá vůně a výrazná mnohovrstevnatá chuť dělají z tohoto vína báječného společníka. Přidáme–li k tomu mimořádnou kvalitu ročníku 99, máme dalšího z reprezentantů vinařského domu bratří Jurtschitschů, který potvrzuje jedinečnost jejich vín. Rotspon v sobě ideálně snoubí ovocité tóny a hladivost Burgundského, kterému jistá neuhlazenost a zemitost – v dobrém slova smyslu – odrůdy Zweigeltrebe dodává důrazu v chuťové skladbě.
Velice dobře si Rotspon dovedu spojit s jakýmkoliv sýrem s modrou plísní, dobře bude podporovat i těžší úpravy tmavých mas. Víno je vyvážené a schopné okamžité konzumace, ale vzhledem k jeho potenciálu bych je nechal ještě dva tři roky poležet.
Rotspon stejně jako ostatní vína Sonnhof nabízí na našem trhu firma Neubauer & syn a lze je u nich získat za 470 Kč včetně DPH.