Menu Zavřít

Rakouská Erste razantně zvýšila odhad českého růstu

20. 9. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: ddqhu

Bankovní skupina Erste aktualizovala prognózu ekonomického růstu pro region střední a východní Evropy. Z osmi sledovaných zemí si nejvíce polepšilo Česko. Většinový vlastník České spořitelny zvýšil odhad růstu tuzemského HDP pro letošní rok z 2,9 na 3,9 procenta. Ministerstvo financí přitom podle červencové predikce počítá s růstem o 3,1 procenta.

Analytici Erste přistoupili k přehodnocení prognóz po zveřejnění optimistických údajů o růstu v zemích střední a východní Evropy za druhé čtvrtletí. Právě z Česka přitom přišla nejpříznivější zpráva, když meziroční růst ve druhém kvartálu dosáhl po revizi 4,7 procenta.

Překvapivé zprávy z Česka tak přiměly ekonomy Erste ke zvýšení odhadu celoročního růstu o celý procentní bod z 2,9 na 3,9 procenta. Makroekonomická predikce ministerstva financí z července počítá s růstem 3,1 procenta, srpnová prognóza ČNB pak odhaduje 3,6 procenta. Celoroční růst v blízkosti 4 procent předvídali ekonomice analytici po zveřejnění údajů ČSÚ o růstu HDP za druhé čtvrtletí.

Erste se ve své předpovědi soustředila kromě Česka na Polsko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko a Srbsko. Právě posledně uvedená balkánská země se jako jediná dočkala negativní korekce celoročního růstu. Místo 2,5 procenta jí nyní Erste věští růst o 2,1 procenta.

Banka zvýšila odhad růstu Chorvatska (z 2,7 na 3,0 procenta), Polska (z 3,8 na 4,1 procenta), Rumunska (z 5,1 na 5,5 procenta) a Slovinska (z 3,7 na 4,0 procenta). Předpovědi pro Maďarsko (3,7 procenta) a Slovensko (3,3 procenta) zůstaly beze změn.

KL24

Pro celý region bankovní skupina odhaduje růst HDP o 4,1 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2008. Příští rok by mělo posilování zpomalit na stále solidních 3,5 procenta. Růst má živit silná poptávka domácností po spotřebním zboží, která bude důsledkem zvyšujících se mezd a obecně dobré situace na trhu práce.

K dalším makroekonomickým údajům:

V srpnu nejvíce zdražili zemědělci. Průmyslové ceny zrychlily růst na 1,4 procenta

Inflace v srpnu stagnovala. Rostly zejména ceny potravin

Export tuzemských firem vzrostl o 5,8 procenta. Táhl ho obchod s vozidly


  • Našli jste v článku chybu?