Menu Zavřít

Rakouské lidovce povede ministr zahraničí Kurz

1. 7. 2017
Autor: čtk

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz byl čtvrt roku před předčasnými volbami zvolen do čela koaliční Rakouské lidové strany (ÖVP). Na sjezdu strany v Linci Kurz obdržel 98,7 procenta hlasů. Šéf rakouské diplomacie byl jediným kandidátem.

Pro Kurze hlasovalo 464 z 472 delegátů. DPA poznamenává, že Kurzův předchůdce Reinhold Mitterlehner, který v květnu nečekaně odstoupil, získal v poslední volbě 99,1 procenta hlasů. Delegáti dnes podle DPA také schválili nové stanovy strany, které dávají předsedovi větší pravomoci.

Právě širší kompetence si Kurz stanovil jako podmínku poté, co se v květnu uvolil nastoupit po Mitterlehnerovi do čela ÖVP. Kurz chtěl mít možnost omezit vliv zemských organizací strany. To se týká například práva veta při sestavování kandidátek a rozhodujícího slova v dalších personálních i programových otázkách.

Podle médií chce tento třicetiletý politik svou stranu zreformovat a dát jí charakter hnutí otevřeného i nečlenům. Z průzkumů veřejného mínění totiž vyplývá, že má dobré šance stát se po parlamentních volbách, vypsaných na 15. října, kancléřem.

ebf - tip - debata

Přečtěte si také:

Zeman a Van der Bellen se shodli na potřebě investic a dopravního spojení. Jádro je rozděluje

 Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).