Menu Zavřít

Reality

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Slováci zvítězili v Hradci

Slovenská HB Reavis Group CZ plánuje postavit v centru Hradce Králové nový městský blok s obchody, byty, kancelářemi a parkovištěm za zhruba 1,45 miliardy korun. Moderní budova vyroste na městských pozemcích u Koruny, kde je dosud provizorní autobusové nádraží. Záměr prodeje více než hektarového pozemku schválilo hradecké zastupitelstvo. O lukrativní pozemky se s projektem víceúčelového centra za téměř miliardu ucházela také společnost Plaza Centers Czech Republic, za níž stojí izraelský kapitál. Hradeckým zastupitelům se však více pozdávalo slovenské řešení dopravního napojení paláce na sousední ulice.

Pro příště jen s razítkem

Ministerstvo pro místní rozvoj chce dohlížet na firmy, jež s pomocí státních peněz opravují panelové domy. Podle Mladé fronty Dnes chce provádět certifikaci stavebních firem, které se mohou účastnit oprav dotovaných státem. Stavebníci budou muset navíc poskytovat na opravy desetiletou záruku, nyní je často jen dvouletá. Ministerstvo vedou ke zpřísnění podmínek stížnosti majitelů domů na provedené opravy. Mezi nejčastější závady patří odpadávající polystyrenové zateplovací fasády, plísně kolem oken a dveří či špatná protipožární opatření.

MMF24

Kraj převezme Ralsko

Liberecký kraj převezme začátkem září od českého státu pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko, přestože má obavy z ekologické zátěže, která se ještě může skrývat pod zemí. Vedení kraje se na převodu pozemků v Ralsku dohodlo při jednání s náměstky z resortu financí, pro místní rozvoj a životního prostředí. Vojenský prostor Ralsko o rozloze zhruba 250 kilometrů čtverečných opustila sovětská armáda počátkem 90. let minulého století a pyrotechnická „očista“ území stála přes 450 milionů korun. Převod území na kraj a na město schválila vláda v polovině roku 2005.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).