Menu Zavřít

Reality

7. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

DPH odloženo
Kabinet minulý týden odložil rozhodnutí o zařazení všech domů a bytů do nižší pětiprocentní sazby DPH, které navrhuje ministerstvo financí (MF). Servis ČTK podotýká, že takový návrh nemá v Evropské unii obdoby. Češi chtějí využít kličky, kterou jim nabízí evropská definice pojmu sociálního bydlení. Tu si může každý stát stanovit sám a MF věří, že lze takto vymezit veškerou novou výstavbu. Podle informací ČTK by šlo ale o ojedinělý jev, byť určité naděje na úspěch český návrh má. Sociálnědemokratická vláda vymezovala definicí sociálního bydlení byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních. Například Poláci si stanovili limity téměř dvakrát takové.

Pražští bezdomovci námořníky
Město Praha vypsalo výběrové řízení na dodávku plovoucího zařízení, takzvaného bostelu, které bude přestavěno pro nouzový nocleh a další sociální služby. V kajutách pro maximálně 24 lidí by mělo nalézt přístřeší více než 250 klientů bez domova. Město předpokládá, že plavidlo pořídí za zhruba 17 milionů korun.

KL24

Velké plány
Izraelská společnost Neocity Group rozšíří řadu velkých developerů, kteří dávají na trh stovky bytů ročně. V plánu má výstavbu více než dvou tisíc rezidencí. Firma v Česku pracuje na třech projektech. Již začala nabízet 140 bytů v komplexu Neo Zličín, u stanice metra Luka jich vybuduje více než dvě stovky. Největší záměr, který počítá s více než dvěma tisíci příbytků, ovšem firma připravuje v místech bývalého modřanského cukrovaru. Projekt Neo Riviera zahrnuje i výstavbu více než 30 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch.

  • Našli jste v článku chybu?