Menu Zavřít

Rebelka ANO z Budějovic: Z hnutí odcházím s pocitem nespravedlnosti

19. 7. 2015
Autor: ČTK

Daňová poradkyně, populární šachová velmistryně a českobudějovická zastupitelka za ANO Eliška Richtrová byla tento týden spolu se svými dvěma kolegy vyloučena z hnutí za to, že před několika týdny hlasovala pro odvolání českobudějovického primátora za ANO Jiřího Svobody. Richtrová, která v loňských komunálních volbách získala ve městě největší počet preferenčních hlasů, se postavila Svobodovi už záhy po volbách, kdy proti němu kandidovala na primátorku.

Richtrová si přála navázat spolupráci se sociální demokracií, která podle jejího názoru nabízela hnutí výhodnější podmínky v koalici. Svoboda se ale rozhodl vládnout s hnutím Občané pro Budějovice někdejšího primátora za ODS Juraje Thomy.

Z hnutí ANO odchází Richtrová s pocitem nespravedlnosti a procitnutí ze snu, že „bude líp“. „To je podobné, jako když se řekne: socialismus je dobrá myšlenka, ale provedení je špatné. Stejné je to i s hnutím ANO. Je to dobrá myšlenka, ale s těmi lidmi to nefunguje,“ shrnuje natvrdo své pocity rebelka Richtrová.

Jela jste v pondělí na jednání předsednictva hnutí s tím, že v ANO stejně skončíte, nebo jste ještě věřila, že se vám podaří s vedením hnutí domluvit?

Na tom velkém fóru už asi ne. Pochopila jsem, že situace v Českých Budějovicích je složitá a vysvětlit to za čtvrt hodiny je nemožné. A navíc já nejsem ten typ, které by na tomto širokém veřejném fóru říkal: ten udělal tohle, ten udělal tamto a obviňovat je tam před všemi. To mi přijde trapné.

Proč si myslíte, že vedení hnutí nepřijalo vaše argumenty a vyloučilo vás?

Já tomu nerozumím. Myslela jsem, že aspoň něco pochopí. Nešla jsem tam automaticky na porážku. Je to těžké, když jste sám a máte to všem vysvětlit. Přitom jsou všichni zaujatí. Oni vidí jen to, že jsem shodila primátora, dovoluji si mít vlastní názor a odporuji krajské předsedkyni. Když si vezmu jen tyto tři věci, tak prosadit se s nimi je obrovsky těžké. To by musel být člověk velmi dobrý řečník, a to já bohužel nejsem.

Jak se chcete prosadit proti hlouposti? Jak se chcete prosadit proti klientelismu, proti manipulaci, když ostatní se dají manipulovat a vy se nedáte?

Je vůbec reálné prosadit se v hnutí ANO v takové situaci?

Jak se chcete prosadit proti hlouposti? Jak se chcete prosadit proti klientelismu, proti manipulaci, když ostatní se dají manipulovat a vy se nedáte? Já to neumím. Postavíte se proti veliké zdi a jste sám. Je to smutné, vadí mi to.

Není to možné pochopit tak, že vedení hnutí chce zachovat nějakou integritu, zabránit a posléze potrestat to, aby členové odvolávali vlastního primátora?

Primátor už padl a bylo nutné z toho někoho obvinit. Je problém říct: budeme soudit také pana Svobodu (odvolaný primátor) a paní Maxovou (krajská předsedkyně ANO), ne jen paní Richtrovou. Ukážou na někoho jiného, aby zastřeli své problémy.


Čtěte komentář Bohumila Pečinky: Babiš je prostě politikem


S jakým pocitem odcházíte z hnutí ANO?

S pocitem, že je to nespravedlivé. Nedocenila jsem ty skutečnosti. Pracuji jako daňový poradce. Jsem zvyklá, že lidé jsou vůči mně v podstatě otevření, pozitivně naladění. Po zkušenosti z politiky musím dát za pravdu Václavu Moravcovi, který si vždycky stěžoval, jak je politika negativní. Není to prostředí, které by vás nějak nabíjelo. Neustále máte pocit, že bojujete s hloupostí.

Ke mně jako daňové poradkyni chodí podnikatelé, kteří ví, co chtějí. V té politice mám pocit, že těm lidem jde jen o posty, kde je jaká dozorčí rada a tak dále. To mě deptá. Ne že bych to tedy netušila, že to takto funguje, ale zúžit politiku jen na toto mi připadá hrozně málo.

Politika není prostředí, které by vás nějak nabíjelo. Neustále máte pocit, že bojujete s hloupostí.

Nemyslíte, že byste s tímto svým přístupem narazila v kterékoliv politické straně?

To nevím. Hodně asi záleží na tom, kdo v daném místě tu stranu vede.

Není problém v tom, že se nedokážete podřídit většině?

Víte, v pondělí jsem na předsednictvu řekla argument, který jsem si myslela, že by mohli pochopit. A ten zněl: Co by udělali, kdyby pan Babiš navrhl, že pan Nečas bude předsedou dozorčí rady v ČEZu. To je stejné, jako když naši budějovičtí představitelé navrhli, aby pan Thoma (bývalý primátor) byl předsedou dozorčí rady budějovické teplárny. Co by tomu řekli ostatní členové ANO? Že je to geniální, že ten pán nemá práci, tak mu dáme tu dozorčí radu? Já jsem ochotná dbát na názor většiny, ale ne na takový, který jde proti základním principům.

Z toho, co říkáte, usuzuji, že už po tomto volebním období asi nebudete chtít znovu pokračovat v politice.

Uvidím, jak to bude v Českých Budějovicích vypadat. Kdyby se na radnici měli vrátit ti samí lidé z ANO, jako tam byli, tak asi už znovu chtít nebudu. Ale to není o ANO, je to o těch lidech. ANO přineslo do politiky nové principy. Je to to samé, jako když se řekne: socialismus je dobrá myšlenka, ale provedení špatné. Stejné je s hnutím ANO. Je to dobrá myšlenka, ale s těmi lidmi to nefunguje.

Celý rozhovor si můžete přečíst v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Hnutí ANO dluží předsedovi Babišovi 65 milionů korun

MMF24

Analýza: Babišovo hnutí ANO stojí na rozcestí, možná to ale neví

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).