Menu Zavřít

Recese se odkládá

1. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Hrubý domácí produkt USA rostl i v prvním čtvrtletí 2008

EBF24

[komentář]

Zatímco česká ekonomika si minulý týden užívala ospalou sváteční atmosféru, kterou nenarušil ani středeční neúspěšný pokus opozice o svržení vlády, v zámoří panovala nervozita. Americký trh s napětím vyhlížel středeční první odhady hrubého domácího produktu za úvodní čtvrtletí letošního roku. Čekal se razantní pokles tempa růstu. Rozptyl předpovědí analytiků však byl široký. Někteří dokonce věštili, že hospodářství již sklouzlo v důsledku hypoteční a finanční krize do recese. Týž den večer měla americká centrální banka (Fed) oznámit rozhodnutí o úrokových sazbách.
A jak to celé dopadlo? Ekonomika sice tempo růstu nezvolnila, přesto výsledná hodnota 0,6 procenta příliš optimismu neskýtá. K růstu pomohly export a větší tvorba zásob, zatímco spotřebitelské výdaje, na nichž je americká ekonomika závislá ze dvou třetin, jsou utlumeny. Někteří analytici se ihned nechali slyšet, že hovořit o recesi v době, kdy HDP stoupá, je jako diagnostikovat u pacienta zápal plic, přestože trpí pouze rýmou.
Tak jednoduché to ovšem není. Situace na trhu práce se zhoršuje, stoupají ceny potravin i energií, trh s nemovitostmi dosud nenašel dno. Prezident George Bush prohlásil, že ekonomiku ještě čeká těžké období. Američané mají podle něj finanční starosti a žádají od státu řešení. Postěžoval si přitom na Kongres, že nedělá dost pro to, aby obavy zmírnil. Nepříznivou situaci vnímá i Fed, který snížil základní úrokovou sazbu o dalšího čtvrt bodu na dvě procenta. Od loňského září uvolnil měnovou politiku o celé tři procentní body. Žádná jiná z hlavních světových centrálních bank se v minulých letech nechovala tak agresivně. Kroky Fedu připomínají až panickou hrůzu ze zpomalování ekonomiky. Nyní už si však budou muset dát bankéři větší pozor na inflaci a s dalším snižováním úroků je zřejmě konec. Pro tentokrát se sice sklouznutí do recese odkládá, americké hospodářství však marodí. A není to jen obyčejná rýma.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).